Pistorius, nažalost, ostao bez štafete

Pistorius, nažalost, ostao bez štafete

Južnoafrikanac Oscar Pistorius, prvi trkač koji je nastupio na olimpijskim igrama iako ima dvije amputirane noge, ostao je bez prilike da se takmiči u štafeti 4x400 m nakon što je drugi trkač iz južnoafričke štafete, koji je upravo njemu trebao predati palicu, odustao zbog povrede.

Pistorius, koji ima proteze od ugljika nakon što su mu amputirane noge kada je imao 11 mjeseci, trebao je startati kao treći u južnoafričkoj štafeti, ali je njegov kolega iz reprezentacije Ofentse Mogawane pao i nije mogao nastaviti utrku.

 

On je 4. avgusta postao prvi paraolimpijski sportaš koji je nastupio na olimpijskim igrama plasiravši se u polufinale na 400 m. Međutim, nakon toga se nije uspio plasirati u finale.

 

Oscar Pistorius će učestovati i na paraolimpijskim igrama u Londonu od 29. avgusta do 9. septembra gdje će braniti tri naslova na 100, 200 i 400 m.

 

Međutim, Južnoafrička Republika se žalila nakon eliminacije svoje štafete, objavio je Međunarodni atletski savez (IAAF).

 

Južnoafrička momčad se odlučila na žalbu nakon što je momčad Kenije priznala da je jedan od njenih trkača zasmetao južnoafričkom atletičaru zbog čega je pao.

 

"Suci su diskvalificirali Keniju jer je kenijski trkač  presjekao put južnoafričkom atletičaru zbog čega je ovaj pao", objasnio je IAAF u svom saopštenju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.