Pješke preko Alpa do Monaca
Dolazak u Monaco

Red Bull X-Alps 2009

Pješke preko Alpa do Monaca

M. Skaka

Nakon istinske fizičke i mentalne torture Švicarac Christian Maurer prešao je ciljni linuju Red Bull X-Alps 2009 takmičenja. Krenuvši iz Salzburga naoružan samo paraglajderom dvadesetšestogodišnji zaljubljenik u ekstremne sportove stigao je prvi u Monaco i slavio u najtežoj sportskoj bitci. Preko Alpa zaputilo se 29 takmičara iz 23 države, a samo njih 17 pobijedilo je u borbi sa prirodom i stiglo u Monaco.

Maurer je pješke prevalio nevjerovatnih 1376 kilometara upisavši svoje ime zlatnim slovima u istoriju ekstremnih sportova. Na rubu fizičke i psihičke iscrpljenosti Maurer je stigao u Monaco, dragulj Mediterana i omiljeno mjesto za zabavu bogatih. Nakon njega, preko brda i planina, prešavši vrhove kao što su Gaisberg (AUT), Watzmann (GER), Grossglockner (AUT),  Marmolada (ITA), Matterhorn (SUI), Mont Blanc (FRA) i Mont Gros (FRA) stigao je njegov sunarodnjak Alex Hofer, a treći je bio Amerikanac Honza Rejmanek.

"Moje tijelo je potpuno iscrpljeno.", rekao je Maurer. "neću se pomjeriti ni metra u narednim danima. Bio sam na rubu tokom čitave utrke, ali sada kad sam se umočio u vodu, osjećam se bolje nego ikad.", dodao je on.


Konačni poredak (Red Bull X-Alps 2009):


1. Christian Maurer (SUI)
2. Alex Hofer (SUI)
3. Honza Rejmanek (USA)
4. Aidan Toase (GBR)
5. Evgeny Gryaznov (RUS)
6. Michael Gebert (GER)
7. Jouni Makkonen (FIN)
8. Pal Takats (HUN)
9. Ramon Morillas (ESP)
10. Thomas de Dorlodot (BEL)
11. Julien Wirtz (FRA)
12. Andy Frötscher (ITA)
13. Kaoru Ogisawa (JPA)
14. Max Fanderl (CAN)
15. Tom Payne (GBR)
16. Jan Skrabalek (CZE)
17. Filip Jagla (POL)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti