Pobjeda Cambridgea u nevjerovatnoj utrci

158.The Boat Race prekinuta zbog plivača

Pobjeda Cambridgea u nevjerovatnoj utrci

M. Maksimović

Sastav Cambridgea pobjednik je ovogodišnje, 158. utrke veslačkih osmeraca Oxforda i Cambridgea održane u subotu na Temzi

158. utrka veslačkih osmeraca Oxforda i Cambridgea, ostat će upisana posebnim slovima 

u istoriju ovog velikog sportskog događaja.Britanci su već sada spremni reći da ovo bila najdramatičnija utrka vožena ikada.

 

 Utrka je bila poprilično izjednačena, Cambridge je imao malu prednost, a onda se nakon prolaska Hammersmith Bridgea dogodilo nešto nevjerovatno. Iz čamca u koje su bili suci stiglo je upozorenje da se zaustave oba čamca.Matthew Pinsent i jedan sudija su primijetili čovjeka u rijeci.

 

''Mi smo prvo mislili da se radi o nekakvoj krhotini, olupini. Vidjeli smo ipak u pravom trenutku da se radi o nekoj osobi koja se ne želi pomaknuti i koja čeka čamce da dođu do njega. Utrku smo morali prekinuti''rekao je glavni sudija John Garrett. Nešto kasnije će se ispostaviti da se čovjek zove Trenton Oldfield i da je namjerno prekinuo utrku jer se o članu udruženja "Elitizam vodi u tiraniju" koje je i preuzelo odgovornost za ovaj incident.

 

Utrka je nastavljena nakon pola sata čekanja.Posljednji put smo restart utrke imali 2001.godine kada je došlo do sudara veslima. Međutim, tu nije bio kraj uzbuđenjima. Nakon ponovnog starta, novi problemi, ovaj put za čamac Oxforda.Doktoru Hannu Wienhausenu je u kontaktu sa protivničkim puklo veslo. Već tada je bilo jasno da Cambridgea ide prema 81.pobjedi ukupno.

 

Po završetku utrke, skiper Oxforda Zoe de Toledo je porazgovarala sa glavnim sudijom Johnom Garretom, ali to nije pomoglo.Nažalost, slavlje u osmercu Cambridgea je prekinuto, nakon što je doktoru Alexu Woodsu pozlilo. U tim trenucima nikome nije bilo do slavlja, a Woods je prebačen u bolnicu koja se nalazi na Charring Crossu.Tako je završila najčudnija utrka legendarnih osmeraca. Za ekipu Cambridgea su veslali David Nelson, Moritz Schramm, Alex Ross, Michael Thorpe, Steve Dudek, Alexander Scharp i Niles Garratt, dok je skiper bio Ed Bosson.

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.