Pobjeda Wild Oatsa na prestižnoj regati
Wild Oats XI

Završena jedriličarska utrka Sydney - Hobart

Pobjeda Wild Oatsa na prestižnoj regati

M. Maksimović

Pobjedom jedrilice Wild Oats XI, završeno je 66. izdanja regate Sydney - Hobart, jedne od najopasnijih jedriličarskih utrka na svijetu.

Australska jedrilica je peti put u posljednjih šest godina osvojila prvo mjesto na utrci, ali je ovaj put na službeno proglašenje pobjede posada ove ekipe morala čekati satima nakon što su prvi stigli u Hobart na Tasmaniji. Naime, organizatori su se suočili sa protestom ostalih posada u kojem su tražile da se Wild Oats XI diskvalificira.

Ostale posade žalile su se da Wild Oats XI nije na vrijeme poslao regatnom odboru svoju poziciju na ulasku u zloglasni prolaz Bass između Tasmanije i australskog kopna u kojemu je prije 12 godina poginulo šest jedriličara i potopljeno pet brodova. Od tada je i uvedeno pravilo o obveznom javljanu pozicije.Regatni odbor odbio je protest i Wild Oats XI je proglašen pobjednikom ispred Investec LOYAL-a i Lahane.

Wild Oats XI je sofisticirani 30-metarski krstaš, koji je 2005. oborio rekord utrke prevalivši 630 nautičkih milja za jedan dan, 18 sati i 40 minuta.Bobu Oatleyju i njegovoj posadi su za pobjedu bilo potrebna 2 dana, 7 sati, 37 minuta i 20 sekundi da stignu iz Sydneyja u Hobart prosječnom brzinom od 11 čvorova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije