Počinje najveća biciklistička trka na svijetu: Ko će slaviti u Francuskoj?
Foto: EPA

Tour de France

Počinje najveća biciklistička trka na svijetu: Ko će slaviti u Francuskoj?

S. Bošković

Tour de France najveća biciklistička utrka na svijetu počet će sutra.

Trka počinje u Briselu, a završit će 28. jula tradicionalnim finišom na Champs-Elyseesu u Parizu, a naslov brani Geraint Thomas. 

Vozači će voziti na 21. etapi ukupne dužine 3.480 kilometara, a utrkivat će se po ravnicama i brdima, a popeti će se i na neke od najviših vrhova.

Ovogodišnje, 106. izdanje Tour de Francea počet će po drugi put u svojoj historiji u Briselu. Prijestolnica Belgije po prvi put će u od 1958. godine imati tu čast, a ove godine se slavi 50 godina od prvog osvajanja Tour de Francea od strane Eddyja Merckxa, koji je ovu trku osvojio pet puta.

Merckx, koji ima 74 godine, prvi Tour je osvojio 1969. godine, a na etapni utrkama slavio je 34 puta, po čemu je i rekorder.

Tour de France jedna je od tri velike trke u svijetu biciklizma, pored Giro d'Italia i Vuelta a España. Ipak, trka u Francuskoj je najposebnija i zauzima posebno mjesto u svijetu biciklizma.

Na Touru će ove godine raditi oko 4.500 hiljade ljudi, dok se pored staza očekuje između 10 i 12 miliona navijača koji će bodriti 176 vozača iz 22 tima. Vozači se natječu za žutu majicu, koju nosi najbolji vozač u ukupnom poretku, a osoba koja s njom uđe na šampionsku aleju u Parizu je pobjednik Toura.

Ove godine slavi se i 100. godišnjica od uvođenja žute majice, koja potječe od kreatora Toura, magazina L'Auto.

L'Auto je printan na žutom papiru, a ovaj magazin je prethodnik današnjeg poznatog medija L'Equipe.

Najtrofejniji na Touru kroz historiju su bili Francuzi Jacques Anquetil i Bernard Hinault s pet osvojenih naslova. Ranije spomenuti Eddy Merckx također je osvojio Tour pet puta, a elitno društvo zatvara Španac Miguel Indurain s istim brojem ostvarenih trijumfa. Iza njih nalazi se Chris Froome koji je trijumfirao četiri puta.

Ko su favoriti?

Jedan od glavnih favorita za osvajanje je Egan Bernal, vozač tima Ineos. Ovaj tim je na Touru trebao da bude vođen od strane Chrisa Frooma, no ovaj će zbog povrede morati propustiti trku.

Bernal, 22-godišnji Kolumbijac, može postati treći najmlađi vozač koji je osvojio Tour. U Francusku stiže u sjajnoj formi nakon što je ostvario trijumfe na Tour de Suisse i trci Paris - Nice.

Nairo Quintana poznato je ime u svijetu biciklizma. Quintana je osvojio druga dva Toura, te mu nedostaje samo Tour de Francea. Nalazio se na pobjedničkom podiju tri puta, a prošle godine je završio kao deseti.

Jakom Fuglsang stiže na svoj devet Tour u karijeru u najboljoj formi života. Ovaj 34-godišnji danas prethodno je osvojio klasik Liege - Bastone - Liege i Criterium du Dauphine.

Odustajanjem Frooma i Toma Dumoulina Fuglsang je iz drugog plana iskočio u redove favorita.

Thibaut Pinot već nekoliko godina predstavlja najveću francusku nadu na Touru, te ga smatraju za osobu koja će žutu majicu vratiti kući. Francuska je čeka već 24 godine.

Pinot je na Dauphinéu završio kao peti, a ove godine osvojio slavio je na Tour du Haut Var, te na Tour de l'Ain.

Druga francuska nada je Julian Alaphilippe. Ovaj 27-godišnjak je prošle godine osvojio naslov u kategoriju brdskih vozača, te je slavio na dvije individualne etape.

Trenutno je najbolji rangirani svjetski vozač koji je na klasiku Strade Bianche pokazao da je i dobar sprinter.

Kakva je ruta?

Vozači će krenuti iz Brisela, te će se voziti kroz Belgiju i Francusku, a mjesta Binche, Saint-Die-Des-Vosges i Pond du Gard će ugostiti Tour po prvi put u historiji i to na etapama tri, pet i 17.

Kao i prošle godine vozit će se dva time triala. Prvi dolazi već u nedjelju u Briselu i taj je timski, dok se individualni vozi u Pauu u jugozapadnoj Francuskoj na etapi 13.

Ipak, pobjednik će se odlučiti na sedam planinskih staza od kojih pet imaju cilj na vrhu, a to su Tourmalet i Foix Prat d'Albis u Pirinejima, te La Planche des Belles Filles, Tignes i Val Thorens u Alpima.

Tourmalet, legendarni uspon, prvi put je viđen 1910. godine, a na njega su se vozači penjali čak 82 puta, te je po tome rekorder.

Nalazi se 2.115 metara iznad mora, a vozači se moraju nositi s rijetkim zrakom i to dok se penju 19 kilometara s prosječnim nagibom od 7.4 %.

Po prvi put u historiji na Touru će se naći tri planinska finiša na visini od preko 2000. metara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi