Ponovo Cavendish, Cancellara drži vrh
Fabian Cancellara

Prošla je i šesta etapa

Ponovo Cavendish, Cancellara drži vrh

M. Maksimović

Britanac Mark Cavendish je ostvario drugu uzastopnu etapnu pobjedu na ovogodišnjem Touru, ukupno 12. u karijeri. Opet je kao i jučer Cavandish do pobjede stigao u finišu utrku kroz sprint zahvaljujući prije svega svojim timskim kolegama.

Šesta etapa se vozila od Montargisa  do Gueugnona, dužine 227.5 kilometara i bila je vrlo slična jučerašnjoj. Opet se na početku etape odvojila trojka u kojoj su danas bili Mathieu Perget, Sebastian Lang te Ruben Peres Moreno, a njima su se priključili nakon dvadesetog kilometra Dimitri Champion odnosno Anthony Charteau. Pomenuta petorka se držala sve do 10 kilometara prije cilja kada peloton pristiže, nakon čega slijedi sprinterska završnica.

Mark Renshaw je otvorio prostor za Cavendisha koji je nakon lošeg početka na ovogodišnjem Touru stigao do druge etapne pobjede u vremenu 5:37:42. Drugi je bio Amerikanac Tyler Farrar, a treći Alessandro Petacchi. Sjajni sprinter, Norvežanin Thor Hushovd je bio deseti, Fabia Cancellara je etapu zaključio na 41.mjestu, Lance Armstrong je bio tri mjesta bolje plasiran.

U ukupnom poretku Cancellara ima 20 sekundi prednosti u odnosu na Gerainta Thomasa, dok je Cadel Evans treći sa 39 stotinki plusa.Lance Armstrong je 18 sa
dvije minute i 30 stotinki zaostatka.


Rezultati šeste etape:
1.Mark Cavendish (VB,HTC-Columbia)  5:37:42
2.Tyler Farrar (SAD,Garmin- Transitions)
3.Alessandro Petacchi (Ita,Lampre-Farnese)
4.Robbie McEwen (Aus,Katusha)
5.Gerald Ciolek (Nje, Milram)
6.Sébastien Turgot (Fra, Bbox Bouygues Telecom)
7.Jose Joaquin Rojas (Špa,Caisse d'Epargne)
8.Edvald Boasson Hagen (Nor,Sky)
9.Robert Hunter (JAR,Garmin-Transitions)
10.Thor Hushovd (Nor,Cervelo Test Team) svi u vremenu pobjednika



Ukupni poredak:
1.Fabian Cancellara (Švi,Saxo Bank) 28:37:30           
2.Geraint Thomas (VB,Sky) + 0:20
3.Cadel Evans (Aus,Bmc) + 0:39
4.Ryder Hesjedal (Kan,Garmin - Transitions) + 0:46
5.Sylvain Chavanel (Fra,Quick Step) + 1:01

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.