Popović i Iffland pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Parizu

Savršen učinak

Popović i Iffland pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Parizu

Endin Čaušević

Australka Rhiannan Iffland i Rumun Constantin Popović zadržali su savršen učinak u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu 2023. Nakon pobjeda na otvaranju sezone u Bostonu, trijumfalni su bili i proteklog vikenda u Parizu.

Prošlog vikenda Pariz je ugostio drugo takmičenje Red Bull Cliff Diving sezone. Najbolji svjetski skakači i skakačice nastupili su na skakaonicama postavljenim preko puta Eiffelovog tornja, skačući u rijeku Senu s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci).

Tijesna borba u takmičenju žena svela se na finalnu seriju skokova, u kojoj je šestostruka prvakinja Iffland došla do pobjede sa tek 11 bodova ispred Kanađanke Molly Carlson, upisavši 21. pobjedu sa posljednja 22 takmičenja (a ukupno 32. u karijeri). Pobjednički podij upotpunila je Njemica Iris Schmidbauer sa trećim mjestom, što je njen najbolji rezultat do sada.

Opis nije dostupan.

„Upravo sam ovako željela započeti sezonu. Startati snažno, kako bih imala prostora za igru kasnije. Danas sam se na platformi trudila da ostanem koncentrisana, ali i da istovremeno uživam u doživljaju“, izjavila je 31-godišnja Iffland.

Iffland je vodeća u ukupnom poretku, slijedi je Carlson, dok je treća Kanađanka Jessica Macaulay.

Oglasi

U takmičenju muškaraca, Popović je još jednom briljirao, pobijedivši sa prednošću od čak 59 bodova u odnosu na drugoplasiranog Ukrajinca Oleksiya Prygorova, kojemu je ovo bilo prvo pobjedničko postolje u prvenstvu. Treći je bio nezavisni takmičar Nikita Fedotov.

Opis nije dostupan.

„Ova pobjeda je posebna. Koncentrisan sam na cilj i želim da tako i ostane. Naporno treniram i to se isplatilo“, rekao je 34-godišnji Rumun nakon druge vezane pobjede.

Popović je prvi i u ukupnom poretku, s uvjerljivih 158 bodova ispred drugopozicioniranog Španca Carlosa Gimena i trećeplasiranog Francuza Garyja Hunta. Rumun trenutno još nema jasnog konkurenta, jer su skakači poput Hunta, Aidana Heslopa i Catalina Prede do sada podbacili.

Opis nije dostupan.

Najbolji skok na takmičenju izveo je Amerikanac David Colturi, te je nagrađen sa dodatnih 10 bodova, što je novina uvedena ove sezone.

Iduća stanica cliff diving elite je Polignano a Mare (Italija) za dvije sedmice. Živopisni gradić, poznat kao „dom evropskog cliff divinga“, najbolje skakače i skakačice ugostit će rekordni 10. put.

Takmičenjem u Parizu, svjetska cliff diving elita je korak bliže osmom dolasku u našu zemlju. Na pretposljednjoj stanici sezone, 9. septembra u Mostaru, publika će imati priliku da uživa u još jednom sportskom spektaklu na Starom mostu.

Sve informacije i dešavanja u prvenstvu dostupni su na zvaničnoj web stranici prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi