Portugalac Paulinho slavio u desetoj etapi
Sergio Paulinho

Vožena je na dan pada Bastije

Portugalac Paulinho slavio u desetoj etapi

M. Maksimović

Portugalski biciklist Sergio Paulinho (RadioShack) pobjednik je 10. etape "Tour de Francea" vožene od Chamberyja do Gapa u dužini od 179 kilometara. Paulinho je u završnici bio za samo nekoliko milimetara brži od Bjelorusa Vasila Kirijenke (Caisse d'Epargne), dok je treće mjesto zauzeo
Belgijanac Dries Devenyns (Quick-Step).

Deseta etapa je vožena na dan kada Francuzi obilježavaju obljetnicu pada Bastilje 1789.godine. Francuzi su se nadali da će na praznik imatisvog pobjednika, ali će morati pričekati narednu godinu, a čekaju od 2005.godine kada je pobjednik bio David Moncoutie

Favoriti za ukupnu pobjedu 10. su etapu iskoristili za aktivni odmor, što pokazuje i zaostatak pelotona, u kojemu su se nalazili svi vodeći vozači u ukupnom redoslijedu, od čak 14:19 minuta za pobjednikom iako je Paulinho vozio prosječnom brzinom od skromnih 34.5 kilometara na sat.

Vodstvo u ukupnom redoslijedu zadržao je Luksemburžanin Andy Schleck (Saxo Bank) sa 41 sekundom prednosti u odnosu na drugog Španjolca Alberta Contadora (Astana), dok se na trećem mjestu nalazi još jedan Španjolac, Samuel Sanchez (Euskaltel) sa 2:45 minuta zaostatka.


Rezultati 10.etape:
1.Sergio Paulinho (Por, RadioShack) 5:10:56
2.Vasil Kirijenka (Bjl, Caisse d'Epargne) 0
3.Dries Devenyns (Bel, Quick Step) +1:29
4.Pierre Rolland (Fra, Bbox) +1:29
5.Mario Aerts (Bel, Omega) +1:33


Ukupni poredak:
1.Andy Schleck (Lux, Saxo Bank) 49:00:56
2.Alberto Contador (Špa, Astana) +41
3.Samuel Sanchez (Špa, Euskaltel) +2:45
4.Denis Menchov (Rus, Rabobank) +2:58
5.Jurgen Van Den Broeck (Bel, Omega) +3:31

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.