Povežimo se!
Austrijanac Paul Steiner i Blanix tim daju novo značenje terminu povezanih letova

Povežimo se!

M. Skaka

Iritira vas kašnjenje na povezanim avionskim letovima? Stalno otvaranje, zatvaranje torbi, skidanje kaiša i izuvanje cipela na sigurnosnim kontrolama na aerodromima?

Paul Steiner je protekle sedmice pronašao način kako izbjeći ove probleme. Ovaj četrdeset-sedmogodišnji visinski skakač i član Red Bull Skydiving tima izveo je neočekivan poduhvat. Naime Paul je na 2,100 metara iznad zemlje otvorio kokpit od malog aviona marke Blanik i izašao na sami rub avionskog krila i prešao na drugi avion koji je letio ispod brzinom od 130 kilometara na sat. Paul je stajao nekoliko sekundi na krilu aviona i rukama se čuvao za rep aviona iznad glave te po prvi put u zraku povezao dva aviona sa ljudskim tjelom. Scena koja se viđa u akcionim filmovima završila je Paulovim skokom s padobranom iznad Štajerske u Austriji.

„Performanca na avionima u zraku pripremana je godinu dana. Svaki korak je planiran i preispitivan po bezbroj puta. Ponosan sam na podvig koji smo postigli i sa sigurnošću mogu reći da se isplatio svaki momenat potrošen na pripreme.“ izjavio je Paul Steiner kada se našao sa svojim kolegama pilotima Kurt Tippl-om and Ewald Roithner-om na aerodromu. Piloti su jednako oduševljeno dodali:

„Iako je danas bilo dosta turbulencija i bilo je teško kontrolisati avion, mi smo odradili perfektno precizan let. Dokazali smo da možemo letjeti u veoma opasnoj formaciji.“  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.