Poznat raspored ovogodišnjih Red Bull Cliff Diving takmičenja, na Starom mostu po šesti put

Mostar 28. augusta

Poznat raspored ovogodišnjih Red Bull Cliff Diving takmičenja, na Starom mostu po šesti put

E. Čaušević

U danas objavljenom kalendaru Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021, šestu sezonu zaredom našla se i naša zemlja. Prvenstvo počinje takmičenjem u Francuskoj u junu, a najbolje svjetske skakače i skakačice u Mostaru ćemo ponovo gledati 28. augusta.

U svojoj 12. sezoni, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo se vraća sa šest atraktivnih lokacija diljem svijeta, na kojima će se skakači i skakačice iz 18 zemalja boriti za prestižni pehar Kralja Kahekilija, izvodeći nevjerovatne skokove sa visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metra (žene).

Ova sezona donosi čak četiri nove lokacije - Saint-Raphaël (Francuska), Oslo (Norveška), Downpatrick Head (Irska) i Baku (Azerbejdžan); a tu su i dva klasika prvenstva - Polignano a Mare (Italija) i Mostar (Bosna i Hercegovina).

Skoro 21 mjesec nakon posljednjeg takmičenja svjetske cliff diving elite, prvenstvo će biti otvoreno u junu takmičenjem u Saint-Raphaëlu na francuskoj rivijeri, da bi u augustu posjetilo najsjeverniju tačku u kalendaru, norvešku prijestonicu Oslo.

Nakon ove dvije nove lokacije, 28. augusta slijedi prvi ovogodišnji klasik prvenstva, Stari most u Mostaru.

U septembru će cliff diving elita skakati sa golih stijena Downpatrick Heada u Irskoj, a pretposljednja stanica sezone donosi drugi ovogodišnji klasik, Polignano a Mare u Italiji. Završnica sezone prvenstvo prvi put dovodi u glavni grad Azerbejdžana, Baku, gdje će biti okrunjeni šampion i šampionka. To će ujedno biti prvo takmičenje u zatvorenom prostoru, u arhitektonski spektakularnom Deniz Mallu.

Ova sezona donosi jednak broj skakača i skakačica u stalnoj postavi (8), te isti format takmičenja za žene i muškarce.

Aktuelni prvaci Gary Hunt i Rhiannan Iffland neće imati nimalo lagan posao u odbrani titula, jer je stasala nova generacija skakača i skakačica koji prijete da ih skinu sa trona, a tu je i cijeli niz onih iskusnijih sa kojima su ranije vodili žestoke borbe za šampionske naslove.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021:

12. jun - Saint-Raphaël, Francuska (nova lokacija)
14. august - Oslo, Norveška (nova lokacija)
28. august - Mostar, Bosna i Hercegovina
12. septembar - Downpatrick Head, Irska (nova lokacija)
26. septembar - Polignano a Mare, Italija
16. oktobar - Baku, Azerbejdžan (nova lokacija)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi