Poznati prvaci u latinoameričkom plesu

Poznati prvaci u latinoameričkom plesu

U subotu je u Tuzli održano 18. Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u latinoameričkim plesovima na kojem su se najbolji parovi naše države borili za medalje u 6 starosnih kategorija.

U okviru ove jednodnevne plesne manifestacije koju je organizovao Plesni studio Sandoval iz Tuzle, održano je i takmičenje plesnih škola kao i međunarodni kvalifikacioni turnir u latinoameričkim i standardnim plesovima uz učešće više od 60 parova iz 12 plesnih klubova iz BiH i susjedne Hrvatske.

Nakon kvalifikacija po kategorijama u večernji finalni dio plasirali su se najbolji koji su imali priliku osvojiti laskavu titulu prvaka BiH u latinoameričkim plesovima za 2011. godinu, ali i osigurati svoje mjesto u reprezentaciji te predstavljati BiH na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Podsjećamo da parovi u svim kategorijama osim najmlađe Pioniri 1, plešu 5 plesova i to sambu, cha cha, rumbu, paso doble i jive.

Kategorija Pioniri 1 (8-10 godina) imala je najmanje učesnika tako da su sva tri para dobila medalje i pehare a ona najsjanija zasluženo je otišla u PMS Shadows iz Zenice, odnosno paru Bjeloglavić Edis – Spahić Amina.

Drugoplasirani su bili Nukić Ajdin i Mehmedović Majra iz UPK Tuzla, dok su bronzanu medalju u najmlađoj kategoriji osvojili Omerdić Almin i Ramadan Iman, također iz PMS Shadows Zenica.

Nešto stariji Pioniri 2 (10-12 godina) imali su teži zadatak je su za plasman u finale morali plesati i kvalifikacije a u finale se plasiralo najboljih  6 parova. Titulu su potpuno zasluženo odbranili Suvajac Živojin i Milanković Mia iz PK Ritam Srbac čime su pokazali da prošlogodišnji uspjeh nije bio slučajan. Drugoplasirani su bili Musemić Adi i Ercegović Ena iz UPK Tuzla, dok su medalje još osvojili i njihovi sugrađani Babović Aid i Djedović Ema iz PS Sandoval.

Kategorija Juniora 1 (12-14 godina) donijela je veliku borbu tri plesna para i sudijama zaista nije bilo lako odlučiti pobjednika. Ipak, na kraju neko mora biti prvi pa tako ove godine titula najboljih ide u PK Enigma Cazin a osvojili su je Pozderac Haris – Kajtezović Evelina na veliku radost svojih kolega. Ovo je ujedno i prva titula državnih prvaka koja ide u ovaj plesni klub iz Cazina. Srebrnu medalju ponijeli su Hasanović Amar i Hasanbegović Mirela iz PK Flamenco Tuzla, dok su bronzani bili Muratović Emir i Muratović Hana iz PMS Shadows Zenica.

Plesači PS Sandoval Tuzla, Okanović Dženan i Jorgić Ema, potpuno su dominirali kategorijom Juniori 2 (14-16 godina) i zlato nije bilo upitno niti u jednom momentu. Njihovu dominaciju najbolje pokazuje činjenica da su dobili sve najbolje ocjene od svih 7 sudaca u svih 5 plesova što nije uspjelo niti jednom drugom prvaku na ovom prvenstvu. Drugoplasirani su također zasluženo bili Adamović Momir i Cvijetić Isidora iz PK Ritam Srbac, a bronzanu medalju nakon velike borbe uspjeli su osvojiti Hasanović Omar i Šišić Edna iz PK Flamenco Tuzla.


Kategorija omladinaca (16-19 godina) donijela nam je potpuno neizvjesno takmičenje. S obzirom da su prošlogodišnji prvaci i viceprvaci prešli u stariju kategoriju amatera, u ovoj kategoriji bilo je teško odrediti favorita. Ipak, na kraju su zlato u Srbac odnijeli Savanović Svetislav i Santrač Ivana iz PK Ritam. Drugoplasirani su bili Zečir Kasumić i Karabeg Farah iz PK Astorija Sarajevo, ali je bitno napomenuti da su zbog povrede prekinuli takmičenje nakon trećeg plesa do kada su bili u vodstvu te su imali veoma dobre šanse da osvoje i titulu. Njihove kolege iz kluba, Šito Amel i Hadžić Amina plasirali su se na treće mjesto u ovoj kategoriji.

Najstarija i najkvalitetnija kategorija donijela je dvostruki trijumf PK Astorija Sarajevo. Prvaci BiH za 2011. godinu postali su Kočan Nermin i Brkić Iris dok su Kapo Adnan i Mirvić Nejra ponijeli srebrne medalje. Kao trećeplasirani završio je par iz PS Sandoval, domaćina ovog prvenstva, Begović Mirza i Šabović Jasmina.

Naše plesače već idući vikend očekuje kvalitetno međunarodno takmičenje u Sloveniji a 24. i 25. juna Srbac će ugostiti parove iz cijele Evrope na tradicionalnom takmičenju Ritam open.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.