Preminula Karen Muir

Nije mogla nastupati na OI-a

Preminula Karen Muir

M. Maksimović

Bivša plivačka zvijezda Južne Afrike i najmlađa svjetska rekorderka u istoriji u bilo kojem sportu Karen Muir (60) preminula je u kanadskom Vanderhoofu od posljedica raka dojke. 

Muir je prvi put oborila svjetski rekord na 110 jardi leđno u Blackpoolu na ASA Nacaionalnom prvenstvu 10.avgusta 1965.godine. Tada je Karen imala 12 godina, 10 mjeseci i 25 dana. Tokom karijere je oborila 15 svjetskih rekorda leđno na 100 i 200 metara, kao i na 110 i 220 jardi. Zbog niza sjajnih rezultata 1980. godine je primljena u Međunarodnu plivačku kuću slavnih.

Muir je tokom karijere 22 puta bila prvakinja Južne Afrike, no nikada nije nastupala na olimpijskim igrama jer je Južnoj Africi bilo zabranjeno nastupanje na OI zbog aparthejda. Nakon plivačke karijere završila je studij medicine i emigrirala u Kanadu gdje je do smrti radila kao doktor. 2009.godine je dijagnosticiran rak dojke, tri godine kasnije, Muir je objavila kako se rak prošio.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.