Preminuo Nikolaj Andrianov
Nikolaj Andrianov

U 58 godini života

Preminuo Nikolaj Andrianov

M. Maksimović

Najtrofejniji gimnastičar svih vremena Rus Nikolaj Andrianov preminuo je u dobi od 58 godina nakon duge i teške bolesti u svojem rodnom gradu Vladimiru. Andrianov je bolovao od degenerativnog neurološkog poremećaja te nije mogao pomicati ruke i noge niti govoriti.

U karijeri je osvojio 15 olimpijskih medalja, sedam zlatnih, pet srebrnih i tri brončane te je bio rekorder po broju medalja u muškoj konkurenciji sve do posljednjih Olimpijskih igara u Pekingu 2008. kada ga je pretekao američki plivač Michael Phelps sa 16 odličja. U apsolutnoj kategoriji nalazi se na trećem mjestu, iza zemljakinje i također gimnastičarke Larise Latinjine (18) i Phelpsa (16).

Andrianov je medalje osvajao na trima OI-ma. U Muenchenu 1972. osvojio je zlato, srebro i broncu, u Montrealu 1976. osvojio je četiri zlata, dva srebra i broncu, a u Moskvi 1980. okitio se s još dva zlata, dva srebra i jednom broncom.Pored toga, na svjetskim je prvenstvima osvojio četiri zlatne i osam srebrnih medalja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.