Kao u filmovima: Nakon teškog pada jedva ostao živ, promijenio sport i postao šampion

Životna i sportska priča

Kao u filmovima: Nakon teškog pada jedva ostao živ, promijenio sport i postao šampion

H. Zilić

Navikli smo da sport servira nevjerovatne životne priče, neke bi bile i dobra podloga za vrhunsko filmsko ostvarenje, ali jedan momak iz regije iza sebe ima i pomalo nestvarnu priču.

Kao i većina dječaka u Sloveniji tako je i Primož Roglič počeo trenirati ski-skokove-

Planica, izazovi, nacionalni sport, adrenalin, sve je to povuklo i Rogliča.

Kao 18-godišnjak dobio je priliku da se 2007. godine takmiči na Planici, a onda se desio trenutak koji je okrenuo njegov život.

Na popularnoj Velikanki prilikom odraza sa mosta u prvoj fazi leta izgubio je ravnotežu i doživio težak pad.

To je bio jedan od težih padova u historiji skijaških skokova. Pomoć mu je odmah ukazana na Planici, imao je dosta lomova, mnogi svjedoci su rekli da je jedva ostao živ.

Oglasi

Psiha nakon svega je bila nestabilna, ostavilo je to sve posljedica, ali nije odustajao od sporta.

Tri godine nakon teškog pada na Planici okrenuo se potpuno drugom sportu, a riječ je o biciklizmu.

Vožnja biciklom pomogla mu je da savlada strah, ojača pishu nakon svega što se dešavalo na Planici, a ni slutio nije da će upravo u biciklizmu ispisati historiju slovenskog sporta.

Roglič je profesionalno uplovio u vode biciklizma, a 2017. godine postao je prvi Slovenac koji je slavio na jednoj etapi najpoznatije svjetske utrke Tour De Franace.

Kasnije je ostvario još dvije etapne pobjede na utrci kroz Francusku, a pobijedio je i na legendarnoj Vuelti, utrci kroz Španiju.

Dva puta je bio i prvoplasirani na svjetskoj UCL listi.

Od dječijih snova, nesuđenih ski letova, teškog pada, oporavka, sve do titule šampiona u jednom od najzahtjevinih sportova današnjice. Primož Roglič je danas sa 33 godine inspiracija mnogim mladim sportistima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi