Prva etapa, hronometar pripao Australcu Dennisu

U Utrechtu startao Tour de France

Prva etapa, hronometar pripao Australcu Dennisu

Po dvadeseti put u istoriji veliki Tour starta van granica Francuske, šesti put iz Holandije. Posljednji put se to dogodilo 2010. godine kada je prva etapa vožena u Rotterdamu. Posljednje dvije godine smo na startuimali klasične, cestovne utrke, danas je opet prva etapa bila na hronometar.

To je bilo uobičajno u periodu od 1967.do 2007. godine. Ovaj put su se organizatori odlučili za dionicu dugu 13.8 kilometara koja je ustvari četvrti najduži hronometar u istoriji ove velike utrke. Prva etapa, individualni hronometar pripao je Australcu Rohanu Dennisu vozaču BMC Racing Teama. Vozeči prosječnom brzinom od 55,4 kilometra na sat, Australac je slavio u vremenu 14 minuta i 56 sekundi ispred Tonyja Martina iz Njemačke (Etixx - Quick-Step) koji je kasnio pet sekundi odnosno Švicarac Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) sa šest sekundi slabijim vremenom. Cancellara i Martin su na " na glasu " kao majistori hronometra. Branitelj naslova Vincenzo Nibali je na kraju dana bio 22. sa 43 sekundi zaostatka.


Rezultati prve etape:
1.Rohan Dennis (Aus, BMC Racing Team)    14:56     
2.Tony Martin (Ger, Etixx - Quick-Step)    + 0:05     
3.Fabian Cancellara (Svi, Trek Factory Racing) + 0:06     
4.Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin) + 0:08     
5.Jos Van Emden (Ned) Team LottoNL-Jumbo) + 0:15     
6.Jonathan Castroviejo (Spa, Movistar Team) + 0:23     
7.Matthias Brandle (Aut, IAM Cycling) +0:23          
8.Adriano Malori (Ita, Movistar Team) + 0:29     
9.Wilco Kelderman (Hol,Team LottoNL-Jumbo) + 0:30     
10.Stephen Cummings (GBr, MTN - Qhubeka) + 0:32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.