Prvi ikada skok sa litice u Takachiho kanjonu, japanskom svetom mjestu

Prvi ikada skok sa litice u Takachiho kanjonu, japanskom svetom mjestu

E. Čaušević

Uoči Red Bull Cliff Diving stanice u Japanu, 3. augusta, aktuelna šampionka Rhiannan Iffland (AUS) i lokalni skakač Kyohei Arata bili su prve dvije osobe koje su ikada dobile čast da skoče sa litice, na najsvetijem mjestu u Japanu.

Japanski skakač Kyohei Arata dobio je privilegiju da otvori lokaciju za četvrtu stanicu aktuelne sezone Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Najbolji skakači svijeta takmičit će se u Takachiho klancu za dvije sedmice, što je najveća čast koja je dodijeljena bilo kojem događaju i sportu u historiji ove lokacije. Nakon ceremonije pročišćavanja u hramu Takachiho, 27-godišnji lokalni heroj Arata, Australijanka Rhiannan Iffland i David Colturi iz SAD-a su prvi kojima je bilo dozvoljeno da skoče sa stijene na ovom japanskom svetom mjestu. 

Opis nije dostupan.

Sa strahopoštovanjem prema jednom od najcjenjenijih japanskih svetih mjesta, najodlikovanija sportistkinja, Iffland, izjavila je: „Ovo mjesto je nevjerovatno. To je takvo prirodno čudo. Jedva čekam da se vratim na takmičenje i da svi ostali skakači i skakačice iz cijelog svijeta dođu ovdje i vide ovaj prekrasni dio Japana.”

Ulaskom u drugu polovinu Red Bull Cliff Diving Svjetske serije 2023. na ovoj netaknutoj lokaciji, 3. augusta, sedmicu kasnije, nastavlja se borba za trofej kralja Kahekilija i ukupnu pobjedu u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Uprkos ubjedljivom vodstvu Ifflandovom, sa tri pobede u tri takmičenja ove sezone na platformi od 21 m, i Kanađanka Molly Carlson sa dosljednom kvalitetom skokova pokazuje da je borba za titulu kod žena još uvek veoma živa. Prve dvije u ukupnom plasmanu dijeli 130 bodova, a sa samo 32 boda od trećeg do petog mjesta su poredane – Iris Schmidbauer (GER), Xantheia Pennisi (AUS) i Meili Carpenter (SAD). Sve je još uvijek jako neizvjesno. 

Iako je za Rumuna Konstantina Popovića izgledalo kao da je pomeo konkurenciju nakon dvije stanice, britanska zvijezda u usponu Aidan Heslop je na posljednjoj stanici u Italiji skočio sa šestog na drugo mjesto u ukupnom plasmanu. Sa šest sportista na podijumu ove godine do sada, uključujući osvajača bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2008. Oleksiy Prygorova (UKR) i Španca Carlos Gimena, borba za titulu muškaraca je širom otvorena.

Opis nije dostupan.

Lokalni wildcard Kyohei Arata postat će prvi sportista iz Japana koji će se pojaviti u Svjetskoj seriji i zauzeti svoje mjesto među najboljima u ovom sportu: „Red Bull Cliff Diving je događaj koji me je uveo u ovaj sport. Oduvijek sam želio da se takmičim na ovoj bini, tako da mi je velika čast što sam izabran.”

Kada skakačka elita otputuje u „Zemlju izlazećeg sunca“ na četvrtu stanicu u sezoni 2023., to će obilježiti i šest godina otkako je Svjetska serija imala svoju jednu i jedinu posjetu Japanu u Shirahami, na liticama Sandanbeki.

Opis nije dostupan.

Ovog puta Red Bull Cliff Diving Svjetska Serija će dobiti pristup bez presedana u Takachiho – Dolinu bogova – u prefekturi Miyazaki. Sportisti će, kao i uvijek, prihvatiti ovu čast sa stilom, poštovanjem i gracioznošću dok se bore za ključne bodove za prvenstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi