Rađo od Divca zatražio osudu Đokovićeve izjave

Otvoreno pismo Predsjedniku OK Srbije

Rađo od Divca zatražio osudu Đokovićeve izjave

Adnan Beganović

Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića i predsjednik Unije teniskih profesionalaca Srbije prije nekoliko dana posjetio je Banja Luku, a nakon toga dao je izjavu koja je uzburkala duhove u Bosni i Hercegovini.

"Ta saradnja treba da teče kao saradnja Beograda i Vojvodine ili Niškog regiona i Timočkog regiona. To je isti narod. Ne interesira me razdvajanje nepostojećim granicama. To je za mene uvijek bila i ostala jedna zemlja. Ja upravo tako vidim našu buduću saradnju. Mislim da će one, s Draškom Milinovićem na čelu Teniskog saveza RS, biti na višem nivou nego do sada", izjavio je Đoković te tako negirao postojanje međunarodno priznate Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Izet Rađo, odlučio je poslati pismo predsjedniku Olimpijskog saveza Srbije, Vladi Divcu, koje vam prenosimo u cijelosti.

"Poštovani predsjedniče Olimpijskog komiteta Srbije,

Koristim priliku da iskažern veliko nezadovoljstvo i osudim izjavu Srđana Đokovića, koji je prema pisanjima banjalučkih "Nezavisnih novina", izjavio slijedeće o saradnji Teniskih saveza Srbije i RS: "Ta saradnja treba da teče kao saradnja Beograda iVojvodine ili Niškog reqiona i Timočkog regiona. To je isti narod. Ne interesira merazdvajanje nepostojećim granicama. To je za mene uvijek bila i ostala jedna zemlja. Ja upravo tako vldim našu buduću saradnju. Mislim da će one, s Draskom Milinovićem na čelu
Teniskog saveza RS, biti na višem nivou nego do sada".

Ovom izjavom kao član skupštine Unije tenisklh profesionalaca Srbije, Srđan Đoković je direktno negirao postojanje međunarodno priznate države Bosne i Hercegovineu postojećim granicama i time prekršio 'temeljna načela' Olimpijske povelje, a posebno član 6. i član 7., kao i članove povelje poglavlja IV u slijedećim stavovima: IV-l, IV-2.2, IV-2.S i IV-6, koji isključivo govore o autonomiji i integritetu olimpijskih nacionalnihkomiteta priznatih od strane Međunarodnog olmpijskog komiteta na svojoj teritoriji, te političkoj i drugoj diskriminaciji na pomenutim teritorijama.

Ovakve političke i neprimjerene izjave predstavnika sportskih radnika Srbije, kao i"zvanične posjete" i aktivnosti predstavnika sportskih organizacija Srbije ka entitetuRepublici Srpskoj, a bez najave ili prisustva zvaničnih predstavnika Olimpijskog kormiteta BiH i sportskih strukovnih saveza države Bosne i Hercegovine, vode ka narušavanju naših odnosa i rada na zajedničkim projektima koje bih ocjenio jako dobrim u proteklom periodu.

Molimo Vas i zahtjevamo da se od ovakvih neprimjerenih izjava i aktivnosti koje negiraju državu Bosnu i Hercegovinu i Olimpijski komitet BiH, te ustroj sporta predviđen Zakonom o sportu BiH, javno ogradite i osudite.

Shodno Olimpijskoj povelji i tačci IV-6., Olimpijski komitet BiH će izvjestiti Međunarodni olimpijski komitet o ovom grubom prekršaju", navodi se u pismu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.