Ragbi: Potrebna minimalna pobjeda
Ragbi reprezentacija BiH prije meča sa Azerbejdžanom (foto-Zeda)

Ragbi: Potrebna minimalna pobjeda

Ragbijaši Bosne i Hercegovine ovog proljeća imaju veliki ispit u susretu sa selekcijom Kipra, u okviru uzvratne utakmice Evropskog prvenstva grupa 3D.

Trenutno naši reprezentativci su u vođstvu na prvenstvenoj tablici ispred Kipra, Monaka, Azerbejdžana i Slovačke, ali u martu imaju teško gostovanje na Kipru na kojem moraju zabilježiti pobjedu sa minimalnom razlikom od tri poena, što bi u ragbijaškom omjeru znači poenima iz jednog kaznenog udarca.

Pred derbi meč ove grupe između selekcija BiH i Kipra selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Čerim je optimista, iako su njegovi izabranici propustili priliku da u prvom meču u Zenici obezbjede siguran prolaz u jaču evropsku grupu.

«Mi imamo nekih malih problema oko okupljanja reprezentacije, jer će ekipa biti sastavljena od igrača iz sedam - osam klubova, lokalnih Čelika, Rudara, Sarajeva, i inoekipa Zagreba, Ljubljane, švicarskog Niona i francuskog Pontaliera. Postoji mogućnost da se u ekipi ponovno pojavi i naš Englez Damir Jovanović, koji nije igrao na posljednjim utakmicama zbog povrede, ali smo se čuli i on je sanirao povredu tako da bi ovaj sjajan igrač mogao ponovno da zauzme mjesto u ekipi. On je iz Sarajeva i trenutno studira u Londonu, a igra za jedan londonski klub pa bi nam njegovo iskustvo puno značilo. Ako sve bude u redu pozvati ću i njega za meč sa Kiprom», kaže selektor Safet Čerim.

Do odlučujuče utakmice u gradu Phaposu na Kipru preostala su dva mjeseca i ragbijaši su počeli sa pripremama u svojim klubovima. Selektor Čerim će iz svoj kluba Čelika pozvati dvanaestoricu igrača, sedam do osam igrača iz Rudara, tri igrača iz Sarajeva, zatim internacionalce Željka Vidovića, Armina Vehabovića, Amira Mujića i kapitena Sejada Kadića. Novaca u siromašnoj kasi ragbijaša nema za neke zajedničke pripreme, nego će domaći igrači imati okupljanja na tri mikrociklusa u Zenici, dok bi posljednje sedmice pred meč na Kipru bilo okupljanje u Zenici i uigravanje kompletne reprezentacije pred odlazak u Phapos.

U bh ragbiju su svjesni one narodne uzrečice – 'pare nisu problem, para nema'. U Ragbi savezu BiH su planirali da će biti kriza sa novcem i za ovo proljeće ostavili samo jednu utakmicu na gostovanju i to je meč sa Kiprom, tako da njih sportska besparica neće iznenaditi. I jesenas su na utakmicu u Azerbejdžan otputovali nakon što smo podigli kredit za avio karte i hotel. Taj kredit još uvijek vraćaju, a nadležno državno ministrastvo nije pokazalo ni najmanje volje da finansira takmičenje državne reprezentacije u amaterskom sportu.

«Uslovi za rad sa reprezentacijom nisu sjajni, jer nema se sredstava niti za minimalne potrebe. Za sada ipak preovladava velika želja igrača za uspjehom i to nas raduje. Tek nakon ovog meča moći ćemo napraviti plan za naredni period, jer nam pobjeda otvara i vrata za napredovanje. Zahvalan sam posebno igračima koji igraju u našem prvenstvu i koji pored svojih privatnih problema i borbe za životnu egzistenciju vrijedno rade. Mislim da možemo ostvariti pobjedu na Kipru i na taj način obezbjediti najbolju nagradu za svoj rad», istiće Čerim.

Zanimljivo je da će zbog ušteda na gostovanje na Kipar sa ragbi reprezentacijom, koju čine 22 igrača, putovati samo selektor Safet Čerim, jedan fizioterapeut i vođa puta. Ovo za ragbijaše ne predstavlja nikakvo iznenađenje, jer već godinama prilikom putovanja na gostovanja sa avionom broj putnika se svodi na bosansku računicu - propisani minimu 26 minus jedna osoba. U svakom slučaju poželimo sportsku sreću bh ragbijaši na odlučujućem susretu sa reprezentacijom Kipra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.