Ragbijaši Irske i Walesa odbili kleknuti u znak podrške pokretu Black Lives Matter

Protiv su bili i neki igrači Škotske i Engleske

Ragbijaši Irske i Walesa odbili kleknuti u znak podrške pokretu Black Lives Matter

Teme:

Kada je u maju prošle godine u SAD od strane policije brutalno ubijen afroamerikanac George Floyd, u Americi je nastao val nemira. 

Nakon toga je, što putem medija, pa preko poziva mnogih svjetskih sportaša propagirano klečanje u čast pokreta Black Lives Matter, te crnačkim žrtvama policijskog nasilja. Brojni sportaši i klubovi prihvatili to i dan danas malo sportskih događaja počinje bez tog uvodnog čina.

Međutim, na ragbi turniru Šest nacija, ovaj čin naišao je na zid. Naime, klečanje uoči utakmice odbili su članovi nacionalnih ragbi timova Irske i Walesa. Tijekom utakmice na stadionu Principality u Cardiffu, igrači oba tima odbili su se pokoriti i kleknuti, te su ostali stajati, piše The Irish Post.

Dok su se obje momčadi postavljale u redove prije prvog okršaja turnira Šest nacija, stigla je obavezna poruka antirasizma. Međutim, igrači obiju momčadi odbili su kleknuti, što je postao običaj na brojnim sportskim terenima. Potez je uslijedio nakon utakmice između Engleske i Škotske, nakon što je 14 od 30 igrača koji su se postrojili za subotnji meč šest nacija odbilo također odbilo kleknuti prije početka.

Engleska zvijezda Billy Vunipola, koji je u subotu također odbio kleknuti, kritizirao je BLM zbog „paljenja crkava i biblije“, nakon niza nasilnih nereda u SAD-u prošle godine.

„Ono što sam vidio u smislu tog pokreta nije bilo usklađeno s onim u što vjerujem“, rekao je Vunipola.

Škotski trener Gregor Townsend rekao je da „100%“ podupire odluku svojih igrača da ne kleknu. Ragbi savez (RFU) na sličan je način podržao slobodu igrača oko toga hoće li ili neće kleknuti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi