Ratko Rudić preuzeo reprezentaciju Brazila

Nakon Jugoslavije, Italije, SAD i Hrvatske

Ratko Rudić preuzeo reprezentaciju Brazila

Ratko Rudić se ponovo vraća na klupu. Nakon OI u Londonu, Rudić je postao sportski direktor HVS-a, ali to je ipak posao podalje od bazena. A Rudića privlači klupa, pa prihvatio ponudio Brazila.

Desetog ovog mjeseca Ratko Rudić je otputovao u Rio, tamo je razgovarao sa čelnicima saveza, upoznao se sa kompletnom situacijom, te je dobio ono što je tražio. Čvrsta uvjeravanja da se o jednom ozbiljnom projektu zemlje koja će 2016. godine u Riju organizovati OI.

Rudić je kao trener osvojio 16 medalja od čega 10 zlatnih. Jedini je selektor u svjetskoj istoriji ekipnog sporta koji je osvajao medalje vodeći četiri različite reprezentacije. Jedini je vaterpolski trener koji je osvojio 4 olimpijska zlata i jedini koji je 4 puta zaredom osvajao medalju na Olimpijskim igrama od čega 3 puta zaredom zlata, 2 puta sa SFRJ, OI 1984. u Los Angelesu i OI 1988. u Seulu i 1 s Italijom, u Barceloni 1992., zatim kasnije broncu na OI 1996. u Atlanti te na kraju novo zlato s Hrvatskom OI 2012. u Londonu.

Tri puta bio je svjetski prvak s 3 različite reprezentacije: SFRJ (1986.), Italijom (1994.) i Hrvatskom (2007.). Četiri puta je bio kontinentalni prvak s 3 različite reprezentacije od čega 3 puta europski prvak s Italijom 1993. u Sheffieldu i 1995. u Beču, s Hrvatskom 2010. u Zagrebu a tome je pridodao i naslov panameričkog prvaka sa SAD-om 2003. Rudić u Riju preuzima reprezentaciju koja je posljednji put igrala na OI 1984.godine kada je zauzela 12.mjesto, dok je na SP 2011, Brazil bio 14. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.