Filip Andronik osvojio nagradu publike na Red Bull Doodle Art svjetskom finalu

Prestižno takmičenje u Amsterdamu

Filip Andronik osvojio nagradu publike na Red Bull Doodle Art svjetskom finalu

H. Zilić

Talijanka Chiara Croce svjetska je pobjednica crtačkog izazova, a našem Filipu Androniku pripala je nagrada publike na prestižnom globalnom takmičenju u Amsterdamu.

Svjetsko finale Red Bull Doodle Art natjecanja u Amsterdamu bilo je epicentar kreativnosti, okupivši 62 nacionalna pobjednika na uzbudljivoj završnici gdje su imali priliku za saranju sa svjetski poznatim umjetnicima poput Burnt Toasta i Mr Doodla. Iskustvo je kulminiralo izložbom radova finalista na blockchainu i u javnoj galeriji, gdje je mlada umjetnica iz Milana, Chiara Croce proglašena pobjednicom za 2023.

Ovo inspirativno umjetničko putovanje, počelo je još u januaru, a privuklo je rekordnih 120.000 prijava širom svijeta od kojih su stručni paneli sudaca u svakoj od 62 zemlje učesnice odabrali po jednog nacionalnog pobjednika.

Za sve njih, priča je počela sa jednostavnim crtežom olovkom na papiru, a svoj vrhunac imala je u trodnevnom iskustvu u glavnom gradu Holandije gdje su mladi kreativci razmjenjivali ideje i naučili nove vještine kako bi svoje radove stavili u središte pozornosti. Našu zemlju predstavljao je umjetnik i strip crtač Filip Andronik.

Svaki nacionalni pobjednik pripremao se za Svjetsko finale stvaranjem novog doodlea koji je uključivao sličicu koju je nacrtao slavni umjetnik Scott Martin aka Burnt Toast, te su imali priliku od njega dobiti komentare, povratne informacije i priliku za mentorstvo.

Kada su nacionalni pobjednici stigli u Amsterdam na finale, bili su uronjeni u 'figitalno' iskustvo koje je kombinovalo fizičko i digitalno područje umjetnosti. Dok su dijelili različite stilove crtanja i inspiraciju, obišli su amsterdamska kultna mjesta, čuli inspirativne govore i upoznali globalni žiri koji je osim Burnt Toasta uključivao britanskog umjetnika Mr Doodle-a (Sam Cox), poduzetnicu i digitalnu kreatoricu Annu Nooshin, atletičarku u slobodnom trčanju Noa Diorginu i pobjednicu Red Bull Doodle Arta 2017. Ayaka Toyomasu iz Japana.

Oglasi

Vrhunac događaja dogodio se u amsterdamskoj dvorani Capital C, gdje su u posebnoj galeriji otvorenoj za javnost prikazani i originalni crteži olovkom i nove NFT kreacije nacionalnih pobjednika. Tamo su suci – na temelju kriterija kreativnosti, umjetničke vještine i načina na koji crteži izražavaju ljubav prema životu – proglasili oduševljenu Chiaru Croce pobjednicom 2023. godine.

Opis nije dostupan.

"Osjećam se kao da sam na vrhu svijeta." Rekla je Chiara odmah nakon pobjede u Amsterdamu. "Moji nadolazeći snovi i ciljevi predstavljeni su u mom doodleu koji je pobijedio u talijanskom finalu, a u budućnosti želim postati poznata strip crtačica."

Bosanskohercegovački predstavnik, Filip Andronik odnio je ubjedljivu nagradu publike za rad koji je kako kaže pomalo Blade Runner-ovski pogled na budućnost izmišljenog grada u Bosni i Hercegovini. „Svi stereotipi sadašnjeg života, koja sam crtao u prvom radu, pojačani su u maštariji futurističkog, a podjednako smiješnog okruženja." rekao je Filip o svom finalnom radu u koji je integrisana i ikonica Burnt Toasta.

Filip nam je povjerio i kakav je bio osjećaj dobiti nagradu publike: „Proveo sam cijelo popodne bodreći i navijajući za ostale učesnike ubijeđen da je bolje da ja navijam za druge dok se pripremam na vlastiti neuspijeh, nego da poslije budem razočaran rezultatom. Ali publika koja je glasala je imala drugi plan i kada je voditelj prozvao Bosnu i Hercegovinu kao pobjednika bio sam van sebe u oduševljenju.“

Filip nije krio ni oduševljenje kompletnim iskustvom: „Toliko nam je svima bilo lijepo i inspirativno u društvu fantstičnih i kreativnih osoba na finalu, da smo čak pričali da takmičenje može da završi i bez proglašenja pobednika jer smo mi svi pobjednici - i ne samo što smo kreatori 62 najbolja "dudla" od 120.000 prijavljenih u cijelom svijetu, već i zato što nam je iskustvo u Amsterdamu promjenilo živote. Niti jedna nagrada se ne može mjeriti sa time.“

Finalisti su tokom 3 dana u Amsterdamu sudjelovali i u cjelodnevnoj radionici koja je uključivala crtanje i informativne sesije o stvaranju digitalnih kolekcionarskih predmeta – odnosno kovanju NFT umjetnina – koju su vodili stručnjaci Ledgera. Do poslijepodneva drugog dana, 62 nova komada koji su nacionalni pobjednici kreirali u suradnji s Burnt Toastom objavljeni su na tržištu Nifty Gateway kao kolekcija Red Bull Doodle Art NFT, te su stavljeni u prodaju, a sav prihod djeli se na finaliste.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi