Počeo Duqueov Under my Wiiings kamp u Mostaru, talentovani skakači uče od najboljih
FOTO: Red Bull

Uoči još jednog spektaklularnog takmičenja u okviru Red Bull Cliff Diving

Počeo Duqueov Under my Wiiings kamp u Mostaru, talentovani skakači uče od najboljih

Haris Zilić

Uoči još jednog spektaklularnog takmičenja u okviru Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, koje se održava ovog vikenda u Mostaru, aktivnosti u gradu na Neretvi itekako ima jer je počeo trening kamp legendarnog Orlanda Duquea.

Nekadašnji kolumbijski skakač i šampion te aktuelni sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetske serije, Orlando Duque, predvodi kamp koji će trajati do 6. septembra, nakon čega će mladi skakači imati priliku da ostanu u Mostaru i posmatraju pretposljednje takmičenje u sezoni.

Petnaest talentovanih mladih skakača I skakačica iz cijelog svijeta dobilo je priliku za za učešće u kampu. To su Orlando Alfero, Jamie Whooley i Marc Schildknecht iz Švicarske, Frédéric Gagné, Charles Labadie, Alex Tiaglei, Noland Lazary, Zita Bernatsky i Caitlyn Padgett iz Kanade, Stepan Movchan, Vladyslav Balkin i Nelli Chukanivska koji dolaze iz Ukrajine, Francuz Charles Jouys, Meksikanka Alejandra Aguilar te Španjolka Carlota Gonzales.

Uprkos jakom vjetru u Mostaru tokom jučerašnjeg dana, mladi skakači su prvog dana kampa skakali s trening platforme, dok se teorijski dio održao u prostorijama Kluba skakača Mostari. Imali su priliku učestvovati u radionici i družiti s Duqueom te aktuelnom šampionkom i trenutno vodećom u ukupnom poretku, Australkom Rhiannan Iffland.

U utorak ih također čekaju dva treninga, ali i još jedna radionica tokom koje će od fizioterapeutkinje Angele Passenbrunner učiti o prevenciji povreda. Mladim talentima koji sanjaju o takmičenju u Red Bull Diving Svjetskoj seriji će ovi savjeti definitivno dobro doći. Za srijedu je planiran posljednji trening kampa.

"Red Bull Under My Wiiings je zaista sjajan projekt koji radimo s mladim skakačima. Pokušavamo skakače izvesti na pravi put, kako bi se počeli takmičiti u Red Bull Cliff Diving takmičenju. Ovo je najlakši i najsigurniji način da to urade. Veoma je uzbudljivo, ovdje su skakači iz različitih zemalja svijeta i njihovi treneri. Razmjena ideja i informacija doprinosi razvoju njihovih karijera, mislim da će biti velikih uspjeha nakon ovoga", izjavio je Duque, koji je očigledno zadovoljan razvojem kampa, ali i sretan zbog boravka u Mostaru.

„"Sjajan je osjećaj ponovo biti u Mostaru, kao da sam se vratio kući. Bio sam u ovom gradu mnogo puta u proteklim godinama i skakao s ovog mosta, osjećaj je zaista dobar. Ovaj grad živi i diše cliff diving, drago mi je svaki put kad dobijem priliku da dođem ovdje.“ – izjavio je Orlando.

Kao što je već najavljeno, učesnici kampa Red Bull Under My Wiiings će moći uživo pratiti skokove s platforme postavljene na Starom mostu u Mostaru, koji je ujedno i pretposljednja stanica u ovogodišnjem prvenstvu.

Podsjetimo, prva takmičarska serija Red Bull Cliff Divinga održat će se u četvrtak 7. septembra s kamenog luka Starog mosta (djevojke od 13:45, muškarci od 14:15 sati), druga je na rasporedu u petak i to s postavljene platforme (14:00 i 14:30 sati), dok je subota rezervisana za finale (od 14:00 sati).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi