Njemački wakeboarderi vozili po zaleđenom jezeru - i ispod njegove površine

Njemački wakeboarderi vozili po zaleđenom jezeru - i ispod njegove površine

Sponzorski tekst

U svojoj najnovijoj avanturi, wakeboarderi Felix Georgii, Dominik Gührs i Dominik Hernler zaputili su se do ledenih predjela sjeverno od Arktičkog kruga, gdje su na švedskom jezeru Jokkmokk vozili po površini i ispod površine zaleđenog jezera, na jedinstvenoj wakeboarding stazi izgrađenoj od snijega i leda.

Njemački wakeboarder Felix Georgii je poznat po inventivnosti kada je riječ o nalaženju novih lokacija i izvođenju novih varijanti trikova. Zato ne iznenađuje da je osvajač zlatne medalje na X Games 2018., izabrao zaleđeno jezero u Švedskoj, duboko unutar Arktičkog kruga, kao savršenu lokaciju da pozove svoje prijatelje, dvostrukog svjetskog prvaka Gührsa i šestostrukog šampiona Austrije Hernlera u novu avanturu.

Uprkos temperaturi koja se spuštala i do -32°, zbog čega su se ledili i oprema i ljudi, trojac je brzo „probio led“ i demonstrirao svoj repertoar maštovitih trikova.

Izgradili su stazu sa preprekama, režući led debljine 80 centimetara na površini jezera i koristeći ledene blokove za izgradnju rampi, skakaonica - čak i velikog iglua.

Vučeni sajlama zakačenim za vitlo, trojica wakeboardera su skijali na vodi, klizali po ledu i savladavali prepreke izvodeći pritom sjajne trikove.

„Kreativnost mi je jako važna, zato radimo sa potpuno novim materijalom. Od leda možemo kreirati prepreke koje ne možete napraviti u običnom wake parku sa plastičnim preprekama“, rekao je Georgii.

Oglasi

Iako wakeboarderi obično traže toplije krajeve, ovog puta njih trojica su obukla ronilačka odijela od šest milimetara debelog neoprena kako bi duže od sat vremena održali tjelesnu toplotu u vodi temperature 1°C, izveli svoje trikove i vratili se u zatvoren prostor da se zagriju.

„Nakon dva dana postalo je zaista hladno. Bilo je -10° Celzijusa, i tu sam se počeo smrzavati. Moja jakna se zaledila, čizme su mi bile zaleđene i osjećao sam se kao figura od leda. Nisam se više mogao kretati, i na kraju je postalo prilično ekstremno“, objasnio je 32-godišnji Gührs.

Vrhunac je bila Georgiijeva vožnja ispod površine leda: kroz otvor u ledu uronio je u vodu, a vitlo ga je vuklo dok je okrenut naglavačke „skijao“ donjom stranom ledenog pokrivača, da bi na kraju kroz drugi otvor izronio na površinu.

Ovaj jedinstveni trenutak na fotografiji je uspio zabilježiti Lorenz Holder, dvostruki pobjednik globalnog foto-takmičenja Red Bull Illume. Postavio je reflektore na površinu leda i usmjerio ih prema dole, koristeći ledenu masu kao pojačivač da osvijetli vodu i Georgiija fotografiše u idealnom momentu.

„Pod vodom je mrkli mrak, ali možete osjetiti kako daska klizi po ledu, što je fenomenalan osjećaj“, oduševljen je bio Georgii.

Tokom 11 dana radova, ekipa i mašine su morali izdržati temperature i do -32° Celzijusa, što je rezultiralo smrznutim bradama, motornim pilama i vitlima, koja su svakog jutra otvarali i čistili. Iz jezera je „izrezano“ ukupno 518 tona leda, od čega je za gradnju prepreka upotrijebljeno oko 10 tona.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi