Rekord Sjostrom, Ledecky i Sun odbranili naslove

Prvi dan SP u Kazanju

Rekord Sjostrom, Ledecky i Sun odbranili naslove

Nakon neugodnog iznenađenja koje su kreirale muške štafete Australije i SAD-a, vrlo brzo smo dočekali i prvi svjetski rekord na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kazanju. Za rekord se pobrinula Šveđanka Sarah Sjostrom.

Ona je u polufinalnoj utrci na 100 metara leptir postavila novi svjetski rekord u vremenu 55.74 sekunde. Sjostrom je tako u već u polufinalu za 24 stotinke popravila dosadašnji najbolji rezultat na svijetu u ovoj disciplini, kojega je pune tri godine, odnosno od Olimpijskih igara u Londonu 2012. držala Amerikanka Dana Vollmer.

Kada su u pitanju finala, prvog dana na rasporedu su bila četiri. Kinez Yang Sun je uzeo zlato na 400 slobodno. Sun je slavio sa 3:42.58 ispred Britanca Jamesa Guya koji je kasnio sekundu i 17 stotinki te trećeg Kanađanina Ryana Cochranea (+2.01). Na ovaj način Sun potvrdio svoju dominaciju u ovoj disciplini, s obzirom da je bio zlatni u Londonu (OI), Barcelona (SP), Incheonu (Azijske igre) i sada ponovo na SP u Kazanju.

Mađarica Katinka Hosszu je na 200 mješovito imala najbolje vrijeme polufinalnih kvalifikacija. Njenih 2:06.84 je bilo vrijedno novog evropskog rekorda, dok je Florent Manaudou sa 22.84 bio najbrži u polufinalu na 50 leptir.

Katie Ledecky je prije dvije godine u Barceloni bila nezadrživa. Uzela je četiri zlatne medalje. Naslov svjetske prvakinje na 400 slobodno je svjetska rekorderka u ovoj disciplini odbranila na vrlo uvjerljiv način. Pobjedila je sa 3:59.13, što je za skoro četiri sekunde brže od vremena drugoplasirane Sharon Van Rouvendaal. Bronca je pripala Holanđanki 4:03.34. Ledecky je u ovoj disciplini prošle godine plivala svjetski rekord 3:58.37.

Zlato u utrci štafeta 4x100 slobodno, pripalo je Australkama. Štafeta u sastavu Emily Seebohm, Emma McKeon, sestre Campbell je isplivala vrijeme 3:31.48 i niti jednog trenutka zlato nije bilo upitno bez obzira na nešto sporiji početak Seebohm. Holanđanke su druge (3:33.67), Amerikanke treće (3:34.61).
Kod plivača, najbrža je bila štafeta Francuske 3:10.74. Rusi su srebrni 3:11.19, dok u Italiju ide bronza (3:12.53).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.