Rio dobio domaćinstvo Olimpijade 2016.

Na sjednici MOK-a

Rio dobio domaćinstvo Olimpijade 2016.

Rio de Janeiro izabran je danas za domaćina Ljetnih olimpijskih igara koje će se održati 2016. godine na 121. sjednici Međunarodnoga olimpijskog komiteta (MOK) u Kopenhagenu.

Brazilski grad je u "velikom finalu" dobio više glasova od Madrida. Za Rio je to bio peti pokušaj dobivanja OI-ja, a za Madrid treći.

Premda je slovio kao jedan od favorita za dobivanje organizacije Olimpijskih igara 2016. godine, Chicago je ispao već u prvom krugu glasanja, dok je u drugom otpao Tokio.

Kandidaturi Chicaga nije pomogao ni dolazak američkog predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle u Kopenhagen, koji su potpuno blokirale sigurnosne mjere, prenijele su agencije.

Obama je bio prvi američki predsjednik koji je prezentirao kandidaturu nekog američkog grada za domaćinstvo OI-ja.

Uoči glasanja najviše izgleda davalo se Riju i Chicagu, dok je Madrid bio autsajder.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.