Rogge: Namještanje veći problem od dopinga

Rogge: Namještanje veći problem od dopinga

Namještanje utakmica postalo je veća prijetnja sportu od upotrebe dopinga, smatra predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Jacques Rogge.

"Upotreba narkotika utiče na jednog sportistu, a namještanje utakmica na čitavo takmičenje", objasnio je Rogge.

Bliženjem londonske olimpijade 2012. godine, Rogge je usmjerio snage na rješavanje tog problema. U utorak je održao antikorupcijski simpozij u sjedištu MOK-a u Lozani, uz prisustvo odabrane grupacije ministara vlada, sportskih činovnika i kladioničarskih kompanija, u nadi da će doći do eventualnog rješenja, prenose agencije.

Rogge vjeruje da MOK može povesti borbu protiv korupcije, ali praćenjem Igara u Pekingu i Vancouveru, MOK nije uočio nikakve nepravilnosti.

Kladioničarski promet londonske olimpijade bit će veliki, ali tek toliko koliki je dnevni promet nekih sportova kao što je nogomet. Zbog toga i manja vjerovatnoća namještanja sportskih događaja na takvoj manifestaciji.

Rogge je dao do znanja da želi da vlade, uključujući britansku, pokrenu istrage i stanu ukraj bilo kakvim protuzakonitim kladioničarskim radnjama i namještanjima koji mogu narušiti integritet olimpijade.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti