Ruskinje srušile još jedan svjetski rekord

Belmonte Garcia osvojila četvrto zlato

Ruskinje srušile još jedan svjetski rekord

Kako je u muškoj konkurenciji dominirao Vladimir Morozov, tako su u ženskoj Španjolka Mireia Belmonte Garcia i Yulia Efimova. Posljednje četvrto zlato u Danskoj, Mireia je osvojila na 400 mješovito. Sa 4:21.23 Belmonte Garcia je postavila novi rekord evropskih prvenstava.

Mađarica Katinka Hosszu kasnila je više od tri sekunde za pobjedničkim vremenom, dok je bronca pripala Britanki Almee Wilmott s više od četiri sekunde zaostatka. Ovaj zaostatak pokazuje koliko je Mireia Belmonte Garcia u Herningu bila dominanta.

Svoju dominaciju na 200 slobodno je nastavila Talijanka Federica Pellegrini. Aktuelna evropska i svjetska rekorderka je zabilježila vrijeme 1:52.80, ispred Francuskinje Charlotte Bonnet (+0.46) i Ruskinja Veronike Popove (+0.82).

Rekord evropskih prvenstava srušila je i Ruta Meilutyte na 100 metara prsno vremenom 1:02.92. Mlada Litvanka je uspjela pobjediti Yuliyu Efimovu  kojoj je na za četiri stotinke izmakla još jedna zlatna medalja. Broncu je dohvatila Dankinja Rikke Moeller Pedersen sa sekundom i 47 stotinki zaostatka.

Sarah Sjoestroem je evropska prvakinja na 100 metara leptir vremenom 55.78, Britanka Jemma Lowe je za pobjednicom kasnila 54 stotinke, a domaća predstavnica Jeanette Ottesen je za Šveđankom kasnila 64 stotinke.

Zlatne medalje su posljednjeg dana osvojile i Daryna Zevina odnosno Ranomi Kromowidjojo. Ukrajinka na 200 leđno, (Baumrtova srebro, Hosszu bronca), Holanđanka na 50 slobodno (Sjoestroem druga, Herasimenia treća).

Na kraju smo dobili još jedan svjetski rekord  i to ruske štafete na 4x50 slobodno. Do svjetskog rekorda 1:44.67 plivale su Ustinova, Efimova, Chmirova i Nasretdinova. Domaće predstavnice su zakasnile 14 stotinki, dok su broncu uz sekundu i 41 stotinku osvojile Šveđanke predvođene naravno Sarah Sjoestroem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.