Prevara kakva se ne pamti: Neki su radi novca spremni za sve, pa i prodati dušu đavolu

Velika sramota

Prevara kakva se ne pamti: Neki su radi novca spremni za sve, pa i prodati dušu đavolu

Admin Čaušević

Hrabar potez, provjera i mat. S nikabom i naočalama, mladi Kenijac igrao je četiri kola ženskog turnira na Nairobi Chess Openu, prije nego što je razotkriven. Objasnio je da je to učinio zbog novca.

Glavni sekretar kenijske šahovske federacije John Mukabi do sada se nije sredo sa sličnim situacijom. "I ne vjerujem da se takav slučaj ikada dogodio bilo gdje u svijetu", rekao je on.

Organizatori 31. izdanja Kenya Opena, međunarodnog šahovskog takmičenja koje je od 6. do 10. aprila u glavnom gradu Kenije okupilo 445 takmičara, bili su strpljivi prije nego što su zbunili tajanstvenu igračicu, tihu i nedokučivu ispod nikaba.

"Prvi trag da nešto nije u redu bio je kad sam išao okolo s fotografom slikati. Kad smo se vratili kompjuteru da identificira ljude, zvao se Milicent Awour. Očekivali smo muslimansko ime. Bilo je malo čudno, ali je li moguće da su ljudi s kršćanskim imenima muslimani", rekao je John Mukabi.

"Sudije su također primijetile nešto. Nakon mečeva ta osoba bi nestala i vratila se tek nekoliko minuta pred sljedeći meč", nastavio je kenijski čelnik.

Njegova građa, s ramenima "više muževnim nego ženstvenim" , i njegove cipele, model koji se "uglavnom povezuje s muškarcima" , također su privukle pažnju.

Oglasi

Rezultat u trećem kolu - pobjeda nad 'vrlo iskusnom' kenijskom igračicom koja se šest puta natjecala na prestižnoj šahovskoj olimpijadi - uvjerio je suce da intervenišu.

Na kraju sljedeće runde, nakon tijesnog poraza od Ugandanca. "Sudije su ga odveli u stranu, a sutkinja ga je otpratila do toaleta gdje je zamoljen da skine hidžab" opisao je John Mukabi.

"Odmah je priznao da je muškarac. Isključen je i rezultati (njegovih mečeva) su preokrenuti (...) Rekao je da su ga financijski problemi doveli do ovakvog ponašanja" .

Prvih 10 na ženskom turniru dobiva novčani iznos, koji se kreće do 500.000 kenijskih šilinga (oko 3.300 eura) za pobjednicu.

Ovo takmičenje je manje zahtjevno od muškog na kojem su nastupili velemajstori i međunarodni majstori. "Nije imao šanse u muškom ždrijebu," rekao je Mukabi.

Mladić, student na Univerzitetu u Nairobiju, pozvan je pred disciplinsku komisiju kenijskog saveza. Prijeti mu višegodišnja suspenzija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi