Šahovski savez BiH izdao Garija Kasparova

Nisu dali glas prijatelju već Iljumžinovu

Šahovski savez BiH izdao Garija Kasparova

Nekadašnji svjetski prvak, šahovski velemajistor Gari Kasporov posalo je otvoreno pismo na adresu Šahovskog saveza BiH nakon što su čelnici ovog saveza odlučili dati svoj glas sadašnjem predsjedniku FIDE Kiršanu Iljumžinovu. Iljumžinov je već 19 godina prvi čovjek FIDE, a njegov jedini protiv kandidat bio je upravo Gari Kasparov.

Kasparov koji je uvijek iskazivao simpatije prema BiH i solidarnost s njenim ljudima u ratu, 1994. godine je odigrao simultanku u opkoljenom Sarajevu, nakon čega je branio bolje ŠK Bosna. Ipak, čelnici saveza su dali prednost Iljumžinovu, a Kasparov smatra kako je presudnu ulogu odigrala Rusija i kako je sasvim jasno da su su srpski članovi vodstva Šahovskog saveza BiH bili protiv njegove
kandidature, ali se pita zašto su ostali bili protiv. Sada Kasparov ironično ističe kako je uspio barem u jednoj stvari koja se u BiH čini nemogućom - ujedinio je Srbe, Bošnjake i Hrvate u Šahovskom savezu BiH u zavjeri da spriječe njegovu kandidaturu.

"Jedino preostalo pitanje zanimnljivo javnosti jeste koliko je ambasada Rusije platila da bi se postigla ovako rijetka demonstracija zajedništva. Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović, tri najuglednija člana saveza, koji su uz to bili i organiziratori moje simultanke 1994. godine u cjelosti su odgovorni za taj nemoralni čin", naveo je Kasparov dodajući kako je, uz njih, odgovoran i delegat BiH i FIDE Željko Bogut jer je bespotrebno već dao glas u ime BiH Iljumžinovu.

Podsjećamo, Kasparov je bio član ŠK Bosna 1994. godine kada je ovaj klub u Lyonu osvojio prvi naslov prvaka Evrope. Uz Kasparova igrali su još Ivan Sokolov, Predrag Nikolić, Zurab Azmaiparašvili, Bojan Kurajica, Emir Dizdarević, Smbat Lputjan dok je kapiten bio Kemal Osmanović.

U martu 2005. g, nakon pobjede na velikom turniru u Linaresu, Kasparov je objavio da napušta šah, te da će se posvetiti političkoj karijeri, jer smatra potrebnim učiniti sve što je u njegovoj moći za otpor diktaturi Vladimira Putina. Zajedno s još 170 demonstranata  Kasparov je 14. aprila 2007.
uhapšen zbog kršenja javnog reda i mira na demonstracijama u Moskvi i pušten nekoliko sati kasnije uz globu. Dana 24. novembra 2007. uhapšen je i drugi put i to optužbom da je organizirao nedopuštene proteste i opirao se pri hapšenju. Osuđen je na pet dana zatvora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.