Sjajni Francuzi i Therese Alshammar
Therese Alshammar

Završeno EP u plivanju

Sjajni Francuzi i Therese Alshammar

M. Maksimović

U Budimpešti je okončano Evropsko prvenstvo u plivanju, a posljednjeg dana smo gledali najviše finala, ukupno osam.Danas je prvo finale bilo ono na 50 slobodno za plivačice. Tu je novo zlato otišlo u ruke 33-godišnje Therese Alshammar koja iz Budimpešte odlazi s nove četiri medalje u svojoj kolekciji.

Alshammar je slavila sa 24.45, druga je Holanđanka Hinkelien Schreuder (24.66), treća
Francesca Halsall iz Velike Britanije (24.67). Na ovom prvenstvu je Alshammar osvojila zlato na na 50 delfin, a tu je dodala i dvije bronce i to na 100 delfin, odnosno u štafeti 4x100 slobodno. Današnje zlato, njeno je 10 na Evropskim prvenstvima.

Francuzi su u Budimpešti bili posebno rasploženi, osvojili su osam zlatnih medalja, a danas je najbolji bio Frederick Bousquet na 50 slobodno. Bousquet je za dvije desetinke sekunde bio bolji od Šveđanina Stefana Nystranda, a broncu je opet ''Francuska'', osvojio ju je Fabien Gilot (21.76).


Evropska rekorderka Yulia Yefimova se na 50 spremno spustila na 30.29, što je bilo previše za Britanku Kate Haywood sa 31.12 i Šveđanku Jennie Johansson koaj je treća u vremenu 31.24.

Veselili su se i domaćini Mađari, u istoj disciplini, u obje konkurencije, jer je Katinka Hosszu slavila na 400 mješovito, baš kao i rekorder Laszlo Cseh. Hosszu je išla 2:06.71, 35 desetinki bolje od zemljakinje Jakabos, dok je Britanka Ellen Gandy zaostala 83 stotinke.

Cseh je posljednjeg dana u finbalu bio brži od još jednog Mađara Davida Verraszta i Izraelca Nevo Gala. Sa ovim medaljama Mađarska je završila na četvrtom mjestu po broju osvojenih medalja, ukupno je osvojeno 13 (6+4+3).

Britanka Rebecca Adlington je profitirala nenastupanjem u finalu Federice Pellegrini, pa je zlatna na 400 slobodno. Srebro je otišlo u Francusku, Ophélie-Cyrielle Etienne, bronca u Dansku, osvojila ju je Lotte Friis. 

U mješovitim štafeta na 4x100 najbrže su bile Britanki i Francuzi. Za Veliku Britaniju su plivale Spofforth, Haywood, Halsall, Smith koje su na kraju imale vrijeme 3:59.72 dok su posljednje zlato za Francusku osvojili sa 3:31.32 Lacourt, Duboscq, Bousquet, Gilot

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.