Ruskinja sjedila na stolici i čekala 50 minuta da je Ukrajinka pozdravi

Ukrajinka je na kraju izbačena

Ruskinja sjedila na stolici i čekala 50 minuta da je Ukrajinka pozdravi

Edmir Škorić

Ukrajinska mačevalačka zvijezda Olga Kharlan diskvalificirana je sa Svjetskog prvenstva nakon što se nije rukovala s Ruskinjom.

Olga Kharlan, olimpijska pobjednica u mačevanju iz Ukrajine, diskvalificirana je sa svjetskog prvenstva nakon što se odbilla rukovati sa ruskom protivnicom nakon pobjede.

Kharlan je pobijedila Annu Smirnovu iz Rusije rezultatom 15:7. Međunarodna mačevalačka federacija (FIE), poput nekih sportskih federacija, dopušta sportistima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče u neutralnom svojstvu bez svoje nacionalne zastave i himne.

Nakon borbe, "neutralna" ruska sportistkinja Smirnova je posegnula za rukovanjem, što je barem uobičajeno, ako ne i obavezno u sportu. Kharlan je ispružila svoj sabljasti mač, kako bi odala priznanje Smirnovoj (praksa je dopuštena da zamijeni rukovanje tokom pandemije, ali više nije), no Ruskinja je čekala da joj se pruži ruka.

[related]https://twitter.com/nexta_tv/status/1684502389573701632[/related]

Smirnova je zatim provela oko 50 minuta na traci, pola toga sjedeći na stolici dok je povremeno razgovarala s najmanje tri različita ukrajinska dužnosnika, koji su povremeno uzvikivali "Slava Ukrajini".

Kharlan su kasnije službene osobe dale "crni karton", eliminirajući je iz ostatka pojedinačnog takmičenja.

Međunarodna mačevalačka federacija do sada nije obrazložila svoju odluku, no najvjerovatnije je Ukrajinka udaljena s takmičenja jer je prekršila pravilo prema kojem se sportisti moraju rukovati nakon okršaja.

Kharlan je jedan od najodlikovanijih ukrajinskih sportista u svim sportovima s četiri olimpijske medalje i 15 medalja sa svjetskih prvenstava.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Tako i treba dosta vise
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi