Slovenci neće ZOI

Slovenci neće ZOI

Izvršni odbor Slovenačkog olimpijskog komiteta (SOK) nije prihvatio prijedlog Bleda da se ovaj grad, zajedno sa Gorenjskom, kandiduje za domaćina ZOI 2018. godine.

Odbor smatra da Bled ne ispunjava uslove da se kandiduje za organizatora Olimpijade, jer  nema podršku države i SOK-a, kako to predviđaju pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta. Od 19 članova Izvršnog odbora SOK-a Bledu je izostavilo svoje podrške čak 12 zvaničnika, među kojima i predsjednik Janez Kocijančič.

"Bled je značajan turistički centar Slovenije, a izgradnja sportskih objekata i infrastrukture za potrebe zimske Olimpijade poremetila bi ekološku ravnotežu u tom dijelu zemlje", istaknuto je na sjednici.

Osim toga, u sadašnjoj ekonomskoj situaciji teško je obezbijediti 2,7 milijardi eura, koliko bi stajali novi objekti, kao ni planirani olimpijskih budžet u iznosu od 800 miliona eura.

Naredne Zimske Olimpijske Igre održaće se 2010. u kanadskom gradu Vancouveru, a zatim, 2014. godine, u ruskom gradu Sočiju.

Slovenci namjeravaju da 2013. organizuju zimsku Univerzijadu u Mariboru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.