Snooker ima novog kralja: Selby oteo titulu O'Sullivana

Mark Selby je novi svjetski prvak

Snooker ima novog kralja: Selby oteo titulu O'Sullivana

Adnan Beganović

Mark Selby osvojio je titulu svjetskog prvaka u snookeru. Naime, u finalnom meču Selby je savladao aktuelnog svjetskog prvaka Ronnieja O'Sullivana (18:14).

Petorostruki svjetski prvak Ronnie 0'Sullivan nije uspio odbraniti titulu, tako da legendarni Crucible Theatar ima novog kralja, a njegovo ime je Mark Selby.

O'Sulivan je jučerašnje dvije sesije završio sa vodstvom od 10:7 i gotovo svi poznavaoci snookera bili su uvjereni da će jedan od najboljih igrača svih vremena doći do treće uzastopne titule, šeste u karijeri.

Međutim, Selby nije mislio tako. Prva četiri framea treće sesije riješio je u svoju korist, te je preokrenuo rezultat na 11:10. Ronnie uspjeva izjednačiti i u 23 frameu ima laganu obojenu kuglu za frame i novo vodstvo. No, iz neobjašnjivih razloga Ronnie istu pokušava "zakucati", te Selbyju poklanja frame, a ovaj neobjašnjivi O'Sullivanov potez pokazao se kao presudan.

Nije se Ronnie uspio opraviti do kraja meča, a Selby je igrao možda i svoj najbolji snooker u karijeri. Dobio je Selby veliki broj "traljavih" frameova, a Ronnie je kod 17:14 imao ogromnu prednost i mogao je meču vratiti neizvjesnost, no nije uspio. Selby je, kada se sve sabere i oduzme zasluženo slavio, a O'Sullivanu je ovo prvi poraz u dosadašnjih šest finala. 

Selby je osvojivši titulu svjetskog prvaka zaradio 300.000 funti i postao je tek deveti igrač u historiji koji je osvojio tri najveća turnira (Masters, UK Championship i Svjetsko prvenstvo). O'Sullivanu je pripalo 125.000 eura.

Svjetsko prvenstvo u snookeru, finale:

Selby - O'Sullivan 18:14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.