Sorensen prebrz za ostale
Danac je bio neuhvatljiv

12 etapu obilježio raspoloženi Sorensen

Sorensen prebrz za ostale

M. Maksimović

Danski biciklist, 34-godišnji Nicki Sorensen, pobjednik je 12. etape Tour de Francea, koja se od Tonnerre do Vittela vozila u dužini od 211.5 kilometara. Sorensen je do pobjede došao na više nego ubjedljiv način, jer je iza sebe ostavio grupu biciklista sa zaostatkom od 48 sekundi.

Rasplet utrke je stigao u posljednjih pet kilometara, kada je Sorensen pobjegao Laurentu Lefevreu koji jednostavno nije mogao pratiti taj ritam. Na kraju je Lefevre u cilj stigao sa 48 sekundi zaostatka zajedno sa Francom Pellizottijem, Markusom Fothenom Egoijem Martinezom i Sylvainom Calzatijem. Ostatak vozača je stigao u cilj sa većim zaostatakom koji je išao peko 5 minuta i 38 sekundi.


To znači da promjena u poretku nema, Rinaldo Nocentini vodi sa 48 sati, 27 minuta i 21 sekundom ispred Alberta Contadora koji je dvije sekunde ispred Lancea Armstronga. Armstrong je imao velikih problema u 12. etapi jer mu je 60-tak kilometara prije cilja pukla guma, ali su ljudi iz Astane vrlo brzo reagovali i Armstrong se vratio u utrku. U petak se 13 etapa vozi od Vittela do Colmara i duga je 200 km.


Rezultati 12.etape:
1.Nicki Sorensen (Den,Team Saxo Bank) 4:52:54
2.Laurent Lefevre (Fra,Bouygues Telecom) + 0.48 seconds
3.Franco Pellizotti (Ita,Liquigas)
4.Markus Fothen (Nje,Team Milram)
5.Egoi Martinez (Spa,Euskaltel) svi u istom vremenu


Ukupni poredak:
1.Rinaldo Nocentini (Ita,AG2R) 48:27:21
2.Alberto Contador (Spa,Astana) + 0.06
3.Lance Armstrong (USA,Astana) + 0.08
4.Levi Leipheimer (USA,Astana) + 0.39
5.Bradley Wiggins (GB,Garmin) + 0.46


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti