SP drvosječa počinje u subotu

Stihl Timbersports WC

SP drvosječa počinje u subotu

M. Skaka

Najbolje atlete u svijetu drvosječa i onih čiji interesi zadiru u drvnu preradu, sukobiće se ove godine u Švicarskom selu Brienzu gdje će od ove subote (13.09.) početi 5. Svjetsko prvenstvu u drvnim sportovima (Timbersports).

Osamnaest najboljih takmičara ukrstiće svoje motorne testere i sjekire u ukupno šest disciplina koje bi riječima bilo zaista teško opisati, ali baziraju se na što bržem pilanju ili cijepanju drva. Snaga će odlučiti, preciznost donijeti pobjedu!

Stihl Timbersports, takmičenja drvosječa korijene vode iz Kanade, te SAD-a, Australije i novog Zelanda. Da bi ustanovili ko je najbolji, drvosječe su u ovim dalekim krajevima održavali lokalna takmičenja još prije više od stotinu godina. Vremenom, takmičenja su evoluirala u profesinalni turnir na sportskom nivou. Šest disciplina, tri sa sjekirom i tri sa testerom i ove godine daće najboljeg drvosječu.

Bosna i Hercegovina još uvijek nema svog predstavnika na ovom prestižnom takmičenju iako, ako je suditi po rapidnom izvozu šumskog blaga, talenata sigurno ne nedostaje.

Pogledajte kako takmičenja drvosječa izgledaju u Americi:


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.