"Sportske organizacije se bore za opstanak"

Održana sjednica putem video linka

"Sportske organizacije se bore za opstanak"

Samir Mlaćo

Na prvoj redovnoj sjednici EU komisije Evropskih Olimpijskih komiteta (EOC) održane putem video linka, razmatrala se trenutna situacija po pitanju sporta i posljedicima COVID-19 pandemije u Evropi.

 U ime Bosne i Hercegovine, kao član Komisije Evropskih Olimpijskih komiteta pri EU, prof.dr. Izet Rađo, predsjednik Ollimpijskog komiteta BiH, predstavio je teško stanje sportskog sistema u BiH. Kao i većina EU zemalja, Olimpijski komitet BiH pomaže svojim sportistima kroz organizaciju online edukacija, seminara i foruma te aktivno pregovara sa državnom administracijom o statusu sporta tokom i poslije pandemije i uključivanju sporta u mjere prevladavanja COVID-19 krize u BiH.

"Kao i u Bosni i Hercegovini, i u Evropi sport je stao. Sportska takmičenja su odgođena, sportisti treniraju od kuće, dok se sportske organizacije bore za opstanak. Ali ono po čemu se sport razlikuje od ostalih segmenata društva i ekonomije je solidarnost. Većina EU zemalja članica već je donijela određene mjere pomoći sportu i sportskom sistemu, kako bi se sport u ovom teškom periodu održao na površini i nakon COVID-19 krize nastavio sa svojom misijom", kazao je prof.dr. Rađo nakon održane online sjednice.

Predsjednik OK BiH je dodao da je u toku uspostavljanje strategijskih politika na nivou Evropskih olimpijskih komiteta i Nacionalnih olimpijskih komiteta sa ciljem podrške sportistima, kako bi se u nastupajućoj Olimpijskog godini što kvalitetnije pripremili i postigli najbolje rezultate.

"Dobra vijest iz Olimpijskog komiteta BiH je da se do Olimpijskih igara nastavljaju stipendirati Olimpijski kandidati u punom kapacitetu i sportisti koji su osvojili Olimpijsku normu. Uzevši u obzir da BiH nije članica Evropske Unije, kroz EOC EU komisiju Olimpijskom komitetu BiH pruža se šansa da bude dio strategija i politika koji će pomoći sportu BiH sa EU nivoa", kazao je na kraju prof.dr. Rađo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi