Sramota, a ne istorijski uspjeh
BiH je rangirana na 19. mjestu po sjaju osvojenih medalja

BiH na Mediteranskim igrama

Sramota, a ne istorijski uspjeh

Bosanskohercegovački sportisti na 16. mediteranskim igrama u Pescari (MI) osvojili su osam medalja, tri srebrene i pet bronzanih.

U konkureniciji više od 4.000 učesnika iz 23 mediteranske zemlje BiH u ukupnom poretku osvojenih medalja zauzela je (solidno?) 14. mjesto po broju osvojenih medalja, što je u Olimpijskom komitetu BiH (OK BiH) ocijenjeno kao najveći uspjeh (!?) bh. sporta u dosadašnjim nastupima na MI, odnosno na velikim međunarodnim takmičenjima, održanim u organizaciji Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta.

"Našim sportistima čestitam na postignutim rezultatima, na srčanosti, borbenosti i duhu zajedništva koji su pokazivali kroz svo vrijeme održavanja Igara. Uvjeren sam da će uz veću brigu društveno političke zajednice sport naći mjesto u našem društvu koji zaslužuje. S tim uvjerenjem želim zahvaliti sportistima na ovim uspjesima i da im obećam da će OK BiH i dalje biti uz njih i sa njima na svakom velikom sportskom takmičenju", kazao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Siniša Kisić.

Uspjeh? Svaka čast mladoj Travničanki Larisi Cerić, koja je u Pescari osvojila srebro, svaka čast i hrvaču Kemalu Tajiću, bronzanom sa Mediteranskih igara, kao i Hamzi Aliću, Merimi Softić... Svaka čast svim našim sportistima, ali kakvo mjerilo ima onda predsjednik OKBiH Siniša Kisić kada plasman bh. ekspedicije na 14. od 21. mjesta smatra istorijskim uspjehom!?

Čini se da je sport u Bosni i Hercegovini tako nisko pao pa se možemo radovati “uspjehu” kada osvojimo nekoliko medalja (ni jednu zlatnu) na takmičenju prosječne kvalitete kakvo su bez ikakve sumnje Mediteranske igre.

Do kada će ljudi koji vode bh. sport zamazivati oči javnosti govoreći kako iz takmičenja u takmičenje postižemo sve bolje rezultate, kada smo svi svjesni da se nalazimo taman negdje na 14. mjestu od 21. reprezentacije. Doduše, ako se gleda uspješnost osvjenih odličija po broju onih zlatnih, BiH se nalazi na 19. mjestu, bez ijednog zlata, a iza nas su samo sportske “velesile” poput Malte i Monaca. Pa čak je i San Marino osvojio zlato, ali to za Kisića i njemu slične možda i jeste uspjeh.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.