Sto dana do svečanog otvaranja igara u Londonu

Treći put u istoriji London domaćin

Sto dana do svečanog otvaranja igara u Londonu

M. Maksimović

Od danas počinjemo odbrojavati posljednjih 100 dana do svečanog otvaranja Olimpijskih igara kojim je domaćin London. Igre su na rasporedu od 27. jula do 12. avgusta.

London će nakon 1908. i 1948. godine, po treći put biti  najboljim sportašima svijeta. U 17 dana 10.500 sportaša iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora nastupit će u 26 sportova i 39 disciplina, a osim sportaša za Igre je akreditirano i 7.500 pratećih osoba te 21.000 predstavnika medija.

Od 32 objekata devet ih se nalazi u Olimpijskom parku, trinaest u raznim dijelovima Londona, a devet ih je izvan Londona.

Olimpijski park u istočnom Londonu, u kojem se nalaze i Olimpijsko selo te glavni press centar, prostire se na dva četvorna kilometara nekadašnje industrijske zone. Zadnjih 400 godina na tom području se razvijala industrija tekstila, postojale su tvornice za preradu nafte, proizvodnje sapuna i lakova, a od 19. vijeka područje je služilo i kao odlagalište otpada.

Preko 75 posto tla bilo je zagađeno nekom vrstom teških metala, otpadnim uljem i benzinom. Sredinom 2008. srušeni su svi postojeći objekti i tvornice te se krenulo s ispiranjem tla, što je bio preduslov za početak izgradnje Olimpijskog parka.

Na izgradnji je radilo 6.000 ljudi, a 90 posto ruševnog materijala reciklirano je ili je ponovno iskorišteno u izgradnji objekata. Olimpijski park istodobno je i najveći projekt u Velikoj Britaniji u kojem je  između ostalog posađeno 4.000 drveća, 74.000 biljaka, 350.000 močvarnih biljaka.

Osim takmičenja u atletici, plivanju skokovima u vodu, sinhroniziranom plivanju, modernom petoboju, u Olimpijskom parku održat će se i takmičenja u vaterpolu, rukometu i košarci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.