Sumo mašina koju niko ne može zaustaviti
Foto - EPA

Sumo mašina koju niko ne može zaustaviti

Midhat Šljivak
Teme:

Sumo hrvanje u japanu je nacionalni sport, a jedan od najvećih hrvača svih vremena je Hakuho Sho.

Ovaj 34-godišnjak dominantan je u posljednjih nekoliko godina. Postavio je apsolutne rekorde u sumo prvenstvu i trenutno ima 43 titule.

Želja mi je da dođe do 50. titule u karijeri i to mu je cilj za naredne dvije godine.

"Ne znam kada ću doći do tog cilja. Možda za dvije-tri godine. Imao sam povredu, ljekari su mi rekli da više neću moći da se oporavi. Nakon toga sam smatrao da nema šanse da osvojim prvenstvo. Međutim, uspio sam", rekao je Hakuho.

Iza ovog sumo hrvača sstoji zaista zanimljiva životna priča. Rođen je u Mongoliji, a 2009. godine je došao do rekordnih 86 pobjeda u 90 nastupa.

Naredne godine je osvojio 15 šampionata zaredom, sedam više od bilo kojeg drugog sumo hrvača u historiji, a samo je jedan od četiri čovjeka koji nisu rođeni u Japanu, a koji je dosegao najviši sumo nivo, zvanje yokozuna.

Rijetko ko u svijetu može pobijediti ovog čovjeka, iako se mnogi trude da to naprave.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti