Susjedi podržali OKBiH

Susjedi podržali OKBiH

O. Lekić

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) danas je u Sarajevu bio domaćin sastanka predsjednika i generalnih sekretara 11 nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja jugoistočne Evrope.

Najznačajnija tema sastanka odnosila se na dobivanje podrške olimpijskih komiteta ovih prijateljskih zemalja u kandidaturi Sarajeva i Istočnog Sarajeva za organizaciju Zimske olimpijade mladih (EYOF) 2015. godine.

Tokom sastanka održana je prezentacija kandidature glavnog grada BiH za dobivanje organizacije ove najznačajnije sportske manifestacije koja bi u Sarajevu bila održana nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Predsjednik OKBiH Izet Rađo ocijenio je satstanak veoma  korisnim, tokom kojeg su se gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo gostima predstavili na kvalitetan način.

"Imali smo priliku da razgovaramo s našim prijateljima. Postoji velika suglasnost u sinergiji naših zajedničkih aktivnisti, koje ćemo provesti u narednom periodu. Sarajevo na ovaj način dobiva jednu pozitivnu energiju uoči donošenja konačne odluke o domaćinu EYOF-a, koja će biti donesena na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u Beogradu", kazao je Rađo.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Slovenije Janez Kocijančič naglasio je da je ovo bio skup različitih zemalja sa zajedničkim vrijednostima i zajedničkom budućnosti na području sporta.

"Mi smo podržali kandidaturu Sarajeva i Istočnog Sarajeva za domaćina EYOF-a 2015. Potrebno je da ovaj grad vrati  divnu atmosferu olimpijskih igrara, te da to bude podstrek razvitku sporta u BiH", kazao je Kocijančič.   

Nekadašnja zvijezda svjetske košarke Vlade Divac u ulozi potpredsjednika Olimpijskog komiteta Srbije kazao je da su se svi prisutni predstavnici olimpijskih komiteta složli da podrže kandidaturu Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te da se nada da će to biti proslavlejno u Beogradu.  

Sastanku su prisustvovali predstavnici olimijskih komiteta Hrvatske, Češke, Makedonije, Poljske, Slovenije, Srbije, Turske, Slovačke, Crne Gore, Albanije i BiH. 

Domaćin ove zimske olimpijade mladih bit će određen na Generalnoj skupštini EOK-a krajem novembra u Beogradu.

Jedini konkurent Sarajeva i Istočnog Sarajeva za domaćina bit će grad Montafon smješten na granici Austrije i Lihtenštajna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.