Sutra počinje Univerzijada

Sutra počinje Univerzijada

Adnan Beganović

U kineskom Shenzhenu u petak će biti svečano otvorena 26. ljetnja Univerzijada.

Na najvećoj smotri studenata, koja se završava 23. augusta, učestvovat će više od 10.000 sportista iz 130 zemalja.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će četvero sportista u judou, stonom tenisu i atletici.  

Boje naše zemlje u Shenszhenu, četveromilionskom gradu na jugu Kine, branit će judašica Larisa Cerić, stonoteniser Almir Divović, te atletičari Dušan Babić (800 m) i Kemal Mešić (bacanje kugle).

Prva od bh. predstavnika na borilište će u subotu izaći svjetska juniorska prvakinja Larisa Cerić, u kvalikacijama kategorije više od 78 kg. Stonoteniser Almir Divović nastupa 15. augusta. Mešić u kvalifikacijama na bacalište izlazi 16. augusta, dok će 19. augusta nastupiti Babić u kvalfikacijama utrke na 800 m. 

Univerzijada se organizira svake druge godine, a po broju učesnika i država predstavlja drugi najveći sportski događaj u svijetu. Prva Univerzijada je organizirana 1959. godine u  Torinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.