Svijet šaha ne pamti ovakvu borbu - Carlsen ne da tron!
(Foto: EPA) Nakon 12 partija i 12 remija tokom mjesec dana, Carlsen je u doigravanju stigao do nove titule

Magnus Carlsen slavio nakon doigravanja

Svijet šaha ne pamti ovakvu borbu - Carlsen ne da tron!

Magnus Carlsen je odbranio naslov prvaka svijeta po treći put i to pobjedom nad Amerikancem Fabianom Caruanom u tie-breaku.

Nakon 12 remija u regularnom toku, Carlsen je u doigravanju stigao do pobjede.

U doigravanju je Carlsen dobio prve dvije partije, a onda i treću iako ga je i remi vodio do nove titule prvaka svijeta. Na kraju je slavio sa ukupnim rezultatom 9:6.

U Lodnonu je odigrano historijsko finale s obzirom na 12 remija u 12 partija. Pomenutih 12 partija se igralo mjesec dana, a na kraju je sve završeno "brzopoteznim šahom" u kojem je rezultat bio 3:0.

Finale u Londonu oduševilo je ljubitelje šaha i sve analitičare ove igre, a Magnus Carlsen je nastavio dominaciju u svjetskom šahu koja traje još od 2013. godine i pobjede nad Anandom.

Podsjetimo, on je 2014. godine još jednom bio bolji od Ananda, da bi dvije godine kasnije odbranio titulu protiv Rusa Sergeja Krjakina.

Carlsen je za novu odbranu titule dobio i nagradu od preko milion dolara.

Top Komentari

pogba69
Što nam niste izdvojili najzanimljivije poteze hahaha
8 6
izvoristine
Cestitke sampionu!
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije