Svijet u panici, a predsjednik Bjelorusije igra hokej: Bolje umrijeti na nogama...

Lukašenka pandemija koronavirusa apsolutno ne brine

Svijet u panici, a predsjednik Bjelorusije igra hokej: Bolje umrijeti na nogama...

Bjelorusija je proteklih mjesec dana u centru pažnje svjetske javnosti u globalu, ali posebno one sportske.

Dok je većina Evrope u stanju panike zbog pandemije novog koronavirusa, u Bjelorusiji život, barem naizgled, teče normalno.

Nema restriktivnih mjera, iako zdravstveni sistem radi punom parom i pokušava locirati sve zaražene virusom Covid-19, pa i sport u Bjelorusiji cvjeta.

Posebno se to može reći za Vysshaya ligu, čija je sezona počela ovog mjeseca u jeku globalne pandemije i koja je jedini fudbalski šampionat u Evropi koji se i dalje igra - i to pored navijačima.

Krivac je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, kojeg zapadni mediji uglavnom nazivaju posljednjim diktatorom u Evropi.

On je u jednom od obraćanja naciji istakao da nema potrebe za psihozom koja je zahvatila Evropu i poručio da je recept za borbu protiv koronavirusa votka, sauna i fizički rad.

Za vikend je Lukašenko odlučio pokazati da u sportu nema ništa loše, pa je pred nekoliko stotina gledalaca odigrao hokejašku utakmicu.

Lukašenko je sa svojim predsjedničkim timom odmjerio snage sa ekipom iz regiona Grodno. Utakimca je organizovana u okviru revijalnog turnira.

Nakon utakmice, Lukašenko je imao medijski istup u svom stilu.

"Bolje umijeti na nogama nego živjeti na koljenima", rekao je Lukašenko, nakon čega ga je novinarka pitala da li namjerava prestati igrati hokej zbog pandemije koronavirusa.

"Da me zaustavi? Ali zašto? To je moguće, ali zašto? Ne razmijem. Ovdje nema virusa. Da li ste ih vidjeli da lete okolo? Ni ja ih ne vidim... Ovo je fižider. To je najbolje za zdravlje. Nema ništa bolje od sporta, a ovaj led, ovaj frižider je pravi lijek protiv virusa", poručio je Lukašenko.

U Bjelorusiji, državi od oko 9.5 miliona stanovnika, su prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije potvrđena 94 slučaja zaraze novim koronavirusom. Navodno je testirano oko 25.000 osoba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti