Svjetski prvak u plivanju umro od srčane tromboze

Konačno utvđen razlog smrti mladog sportiste

Svjetski prvak u plivanju umro od srčane tromboze

A. Haznadarević

Nakon što je preminuo prije više od mjesec dana, konačno je utvrđen i uzrok smrti plivača Alexandera Dale Olena.

Norvežanin Alexader Dale Oen koji se prošle godine u Šangaju okitio medaljom svjetskog prvaka u plivanju u kategoriji stotinu metara prsno, umro je od srčanog udara. No, tek nakon izvršenih dodatnih pretraga utvrđeno je da je najbolji plivač Starog kontinenta bolovao od ateroskleroze, a da ni sam nije znao za to.

Takva bolest je bila potpuno neočekivana za jednog sportistu, a tek nakon izvršenih dodatnih pretraga, ljekari su shvatili da je ovaj uspješni plivač pretrpio i jedan blaži srčani udar dva mjeseca prije ovog drugog koji je okončao njegov mladi život.

Alexander Dale Oen je preminuo 30. aprila u američkom Flagstaffu, gdje se pripremao za natup na Olimpijskim igrama u Londonu, a njegovo tijelo je pronađeno u tuš kabini njegove hotelske sobe.

Inače, ovog Norvežanina je Evropska plivačka federacija prošle godine proglasila najboljim plivačem Evrope.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.