Tiger Woods sportista desetljeća

Associated Press

Tiger Woods sportista desetljeća

Adnan Beganović

Uprkos seksualnim skandalima koji su narušili ugled Tigera Woodsa, njegove uspjehe na golf terenima nemoguće je ignorirati, pokazao je u srijedu izbor američke novinske agencije Associated Press, u kojem je Woods proglašen za sportistu desetljeća.

Woods je osvojio 64 turnira širom svijeta, uključujući njih 12 iz masters serije. Izgubio je samo jednom kada je kao vodeći ušao u završnu rundu. Njegovih 56 pobjeda na PGA Touru u posljednih 10 godina čine ga neusporedivo uspješnijim od konkurenata.

Woods je u srijedu izabran za sportistu desetljeća u izboru urednika Associated Pressa s 56 od moguća 142 glasa.

Više od polovice glasova povučeno je nakon 27. novembra, kada je Woods doživio čudnu automobilsku nesreću u dvorištu svoga prvog susjeda blizu Orlanda na Floridi, nakon koje se počela otpetljavati afera s njegovih najmanje 11 ljubavnica, koja sada već sedmicama puni stranice američkih tabloida i minute njihovih televizijskih pandana, emisija o slavnima.

Lance Armstrong, šestorostruki pobjednik Tour de Francea koji je preživio rak, u izboru je završio kao drugi s 33 glasa. Treći je Roger Federer, tenisač s najviše Grand Slam titula u pojedinačnoj
konkurenciji u istoriji, s 25 glasova.

Olimpijac s osam zlatnih medalja iz Pekinga, plivač Michael Phelps je četvrti s 13 glasova. Peti je sa šest glasova Tom Brady, quarterback New England Patroitsa, jedne od najtrofejnijih momčadi NFL-a, a šesti je sprinter Usain Bolt s četiri glasa. Još je pet sportista dobilo po jedan glas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.