Spao je na svega 66 kg: Svjetski prvak broji posljednje dane života, pomirio se da mu nema spasa

Srceparajuća sudbina

Spao je na svega 66 kg: Svjetski prvak broji posljednje dane života, pomirio se da mu nema spasa

A. Čaušević

Najteža moguća sudbina zadesila je bivšeg svjetskog i evropskog prvaka u skoku sa motkom.

Teško je zamisliti kroz šta je Tim Lobinger prošao posljednjih godina. U martu 2017. godine, bivšem svjetskom prvaku u skokovima s motkom (2003.) dijagnosticirana je leukemija.

Nakon duge borbe sa hemoterapijom i transplantacijom matičnih ćelija, bolest 50-godišnjaka je poražena nakon pet mjeseci. Ali rak se vratio 2018. Nakon daljeg liječenja, Lobinger se službeno smatrao da nema ćelije raka. Tri godine je živio bez da se žalio, ali nažalost tu nije stalo.

Šok je uslijedio krajem 2021. "Sve je počelo problemima sa zglobovima. Odjednom sam imao vidljiva udubljenja po cijelom tijelu. Na nogama, ramenima, glavi”, rekao je Lobinger za Bild.

Tim Lobinger spricht im stern über seinen Kampf gegen die Leukämie |  STERN.de

Ponovo je rak. Liječi se imunoterapijom raka u specijalnoj klinici. "Imate samo jedan pokušaj ove terapije. Nije mi išlo."

Oglasi

"U februaru su mi ljekari rekli da je smrt blizu. Trebalo bi da se dogovorim, da se pobrinem za svoju sahranu i da se pozdravim sa svojim najmilijima. Razgovarati sa svojom djecom je bilo teško. To su bili stvarno teški dani za mene" rekao je Nijemac.

Pet sedmica kasnije, imunoterapija i dalje djeluje, ali samo 90 posto. "Za mene više neće biti izlječenja. Moj rak je previše agresivan."

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cbh2Q04skKL/[/instagram]

U 2022. već je proveo više od 150 dana u bolnici. "To nije pravi život. Život vrijedan življenja odvija se napolju." Propustio je polazak u školu za sina Okkerta (6) zbog hitne operacije na stomaku.

Ipak, odustajanje nije opcija za Lobingera. "Vrijedi se boriti za svaki dan koji mogu da proživim i provedem sa svojom porodicom."

Početkom septembra proslavio je 50. rođendan. "Doživjeti taj dan bila je jedna od mojih prekretnica."

[instagram]https://www.instagram.com/p/CiAqXkHobfz/[/instagram]

Sa visinom od 193 cm Lobinger vaga svega 66 kilograma. U junu je uspio odvesti kćeku Fee pred oltar što smatra velikim uspjehom.

Sada je njegova misija da drugima pruži povjerenje. "Voleo bih da sam mogao ohravriti druge pacijente koje boluju od raka. Uvijek postoje mali načini koji vam omogućavaju da crpite snagu i ne gubite nadu."

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi