Tonga iznenadila Francusku
Selekcija Tonge

Veliko iznenađenje na Svjetskom kupu

Tonga iznenadila Francusku

M. Maksimović
Teme:

U završnici grupne faze takmičenja, dogodilo se veliko iznenađenje. U okviru grupe A je na stadionu Regional, u Wellingtonu Tonga pobjedila Francusku 19:14.

Francuska je selekcija koja je dva puta igrala u finalu Svjetskog kupa i koja je ove godine bila u uskom krugu favorita među četiri - pet najboljih selekcija svijeta. Međutim borbena selekcija Tonge je iskoristila svoju priliku. Jedno polaganje i raspoloženi Kurt Morath koji je realizovao četiri penalty kicka. Jedino polaganje za Tongu je imao Sukanaivalu Hufanga u 26.minuti, dok su Francuzi uspjeli tek u posljednjim trenucima doći do polaganja za 14:19 preko Vincenta Clerca.

Škoti su bili vrlo blizu velike pobjede protiv Engleske, ali opet nisu izdržali do kraja. Englezi su bili u zaostatku 12:3, ali nisu odustajali.U 78.minuti je Chris Ashton ostvario polaganje i Engleska je pobjedila 16:12.

Treća utakmica nije ponudila niti iznenađenje, niti neizvjesnost, Australija je nadigrala Rusiju 68:22.
Do kraja prvog kruga su ostale još samo četiri utakmice, Novi Zeland je bez poraza, baš kao i Engleska, Irska i Južna Afrika. Po jedan poraz imaju Australija, Wales, dok su Škotska i Francuska poraženi već dva puta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.