Tri mjeseca "patnje": Bećarević "pošamarao" premijerna takmičenja u bodybuildingu
Sa tri treninga sedmično prešao sam na pet-šest pa sve do 12 treninga, kardio treninzi koje ranije nisam radio bili su dosadni za psihu, ali su godili tijelu

Nastupao u Jagodini, Boru i Poreču

Tri mjeseca "patnje": Bećarević "pošamarao" premijerna takmičenja u bodybuildingu

Eldin Bećarević koji je nakon godina provedenih u olimpijskom dizanju i powerliftingu odlučio sa 34 godine da se posveti bodybuildingu imao je veoma uspješno vatreno krštenje. 

Mjeseci i mjeseci rada i odricanja urodili su žetvom medalja na njegovim prvim takmičenjima u trećoj sportskoj disciplini u kojoj se okušao. Eldin je dugo čekao oktobar i pripremao se kao nikad ranije...

Prvi nastup imao je u Jagodini.

"Sve do ovoga takmičenja takmičio sam se u performansama, ovo je bilo moje prvo takmičenje u izgledu. Prvi izlazak u kategoriji Clasic Physique. Za one koji ne znaju to je težinski veća i mesnatija kategorija od Clasic bodybuildinga, a manja od modernog bodybuildinga.

Kategorija je napravljena po idealima starog bodybuildinga iz zlatnog doba sedamdesetih i osamdesetih kad nije bilo prebildanosti, upotrebe inzulina i hormona rasta, nego baš estetski najljepši bodybuilding gdje je težina uslovljena visinom i gdje se mora izvući najljepša građa iz postojeće "šasije".

Ovo mi je ujedno bila prva i posljednja šansa da se takmičim u ovoj kategoriji jer već sljedeće sezone ću biti prebildan za ovu kategoriju."

Tu je uzeo zlato i srebro!

"Konkurencija je bila jaka i stvarno super momci, pogotovo u Clasic Bodybuildingu. Ja sam jednostavno bio klasičan primjer te kategorije i uklopio se u nju savršeno. Trener Peđa Milošević tada me je vidio prvi put uživo, nakon mjesec i po treninga po njegovom programu i bio je iznenađen. Rekao je "ovo je Clasic Physique, to je tvoja kategorija".

Eldin je tokom pripremnog perioda imao strogi režim ishrane, a oni koji ga poznaju svakodnevno su se mogli uvjeriti kroz šta je Eldin prolazio. Ipak, isplatilo mu se. Pokazao je i sebi i drugima šta se može uraditi od svoga tijela za tri mjeseca mukotrpnog rada.

"Želio bih se zahvaliti svome treneru koji me je nesebično spremao i sa kojim sam za tri mjeseca došao do ozbiljne forme i lude transformacije. Priznajem imao sam dobru bazu i dobru početnu poziciju. Pravi jaki mišići, iskovani na sedmogodišnjem olimpijskom dizanju, pod patronatom trenera Kemala Hoše i Namika Omerovića. Onda još dvije godine teškog powerliftinga pod mentorstvom Adnana Hasanovića i Ernesa Glavaševića, ali najteže od svega bilo je preći na bodybuilding ishranu..."

"Sa tri treninga sedmično prešao sam na pet-šest pa sve do 12 treninga. Kardio treninzi koje ranije nisam radio bili su dosadni za psihu, ali su godili tijelu. Na bini sam se osjećao prelijepo i ponosno i nekako oslobođeno. Što se tiče pozinga nisam baš čista nula, ali daleko od dobrog pozera i daleko od onoga da kažem to je to.

U kategoriji do 90 kilograma uzeo sam srebro iza Nenada Sikore. Prezadovoljan sam sa onim što sam napravio, sa svojom upornošću, izdržljivosti, pribranosti i blagoslovljenom genetikom. Znam da mogu bolje i da ću iz sezone u sezonu uz Božiju pomoć biti sve kavalitetniji sportista i takmičar. Sad tačno znam šta dalje da radim, gdje sam griješio, koje mi partije zaostaju i kakav pozing mi treba."

Nakon Jagodine, Eldin je s puno uspjeha okončao i nastupe u Boru i Poreču. Sada će kaže odmoriti jedno dva mjeseca, a onda kreće dril za sljedeću sezonu u kojoj namjerava učestvovati na mnogim takmičenjima. I u u bodybuildingu i powerliftingu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi