Tri zlata plivačicama iz Danske
Jeanette Ottesen

Oboren rekord evropskih prvenstava

Tri zlata plivačicama iz Danske

M. Maksimović

Drugog dana Evropskog prvenstva u 25-metarskim bazenima, gledali smo deset finalnih utrka. Za rušenje jednog i to rekorda evropskih prvenstava, pobrinula se Dankinja Jeanette Ottesen na 50 leptir.

Ona je postala evropska prvakinja sa 24.92, dok su dosadašnji rekord zajedno držale Inge Dekker i Hinkelien Schreuder iz Istanbula. Drugo mjesto u ovoj utrci je pripalo Estonki Triin Aljand, dok je treća Bjeloruskinja Sviatlana Khakhlova.

Poljak Konrad Czerniak je drugog dana osvojio drugo zlato, ovaj put na 100 metara leptir. Pobjedio je sa 49.62, ispred Evgenyja Korotyshkina iz Rusije i Francoisa Heersbrandta iz Belgije. Czerniaku se pridružio Laszlo Cseh koji se 4:01.68 najbolji na 400 mješovito.

Dvije medalje ima i Španjolac Aschwin Wildeboer Faber. Faber je srebru osvojenom na 200 leđno dodao zlato na 50 leđno. Drugog dana je jedno zlato otišlo i u Norvešku. Alexander Dale Oen je slavio na 100 prsno sa 57.05.

Kod plivačica su u centru pažnje bile Dankinje. Uz Ottesen, zlato su prigrabile Lotte Friis na 800 slobodno (8:07.53), odnosno Rikke Moeller Pedersen na 200 prsno (2:19.55). To nisu bile jedine medalje u petak za Dansku, jer je Jeanette Ottesen još bila srebrna na 100 slobodno, a Mie Nielsen brončana na 100 leđno sa 57.57. Drugog dana evropske prvakinje postale Britta Steffen i Darina Sevina. Prva na 100 slobodno, druga na 100 leđno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.