Tri zlata za Mađarsku
Na rasporedu je bilo sedam finala

Domaćini u tri finala uzeli tri zlata

Tri zlata za Mađarsku

M. Maksimović

Evropsko prvenstvo polako ulazi u svoju završnicu pa je i popodnevni program sve bogatiji. Tako je danas na rasporedu bilo sedam finala. Svakako da je današnji dan bio poseban za domaćine. U tri finala osvojena su tri zlata.

Prvo je osvojila Katinka Hosszu na 200 metara mješovito sa 2:10.09. Hosszu je na prvoj izmjeni bila druga, na drugoj i trećoj treća, ali je u finišu stigla do zlata, sa svega stotinkom prednosti ispred zemljakinje Evelyn Verraszto dok je Britanka Hannah Miley sa 80 stotinki treća.

Drugo zlato je osigurao svjetski prvak Daniel Gyurta na 200 metara prsno. Gyurta se dokopao zlata sa 2:08.95. Drugi je Alexander Dale Oen (2:09.68), treći Hugues Duboscqa (2:11.03). Za Gyurta je ovo prvi naslov u velikonm bazenu.

Treće zlato je malo ko očekivao u štafeti 4x200 slobodno, a tamo su mali podvig kreirale Agnes Mutina, Eszter Dara, Katinka Hosszu i Evelyn Verraszto (7:52.49). Od pomenute četiri plivačice samo je Eszter Dara nakon svoje dionice bila druga. Braniteljice naslova, Francuskinje su se morale na kraju zadovoljiti srebrom (7:52.69), Britanke broncom (7:55.29)


U prvoj finalnoj utrci danaa, onoj na 800 metara slobodno, zlatom se okitila Lotte Friis iz Danske. Vrijeme pobjednice iznosi 8:23.27, što je 73 stotinke bolje od Francuskinje Cyriell Ophelie Etienne i čak sekundu i 72 stotinke od treće Talijanke Federicae Pellegrini.

Novo zlato za Veliku Britaniju je osvojila Gemma Spofforth. Ona je bila najbrža na 100 metara leđno (59.80). Ovu utrku su kao malo koju na ovom prvenstvu obilježile plivačice iz jedne zemlje, Velike Britanije. jer su i preostale dvije medalje završile u Velikoj Britaniji. Elizabeth Simmonds je bila druga, Jenny Mensing treća.

Camille Lacourt je u ovom trenutku jedan od najboljih leđaša, nakon zlata na 100 metara, pridodao je i drugo na 50 metara. Na pedesetici je postao zlatni sa 24.07. Liam Tanckok je sa 24.70 dohvatio srebro, Izraelac Guy Barena sa 25.04 broncu.

I još je tu utrka na 200 metara leptir. Tu je najbrži bio Poljak Pawel Korzeniowski (Polj). Drugi je rub bazena dodirnuo Nikolay Skvrtsov iz Rusije 1:56.13, a treći Ioannis Drymonakos 1:57:10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.